למה להיניק? מפני שלתינוק שלך מגיע הטוב ביותר, ומחקרים הראו שהחלב שלך הוא המזון הטוב ביותר שאפשר לתת לתינוק, מזון המספק לו את כל צרכיו בששת החודשים הראשונים לחייו, ואת מרבית צרכיו גם בשנה השנייה לחייו. האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים ממליצה על הנקה בלבדית לתינוקות בששת החודשים הראשונים לחייהם, ובגיל שישה חודשים בערך מתן מזונות מוצקים עשירים בברזל, במקביל להמשך ההנקה לפחות למשך שנת החיים הראשונה או כל עוד שניכם, את והתינוק, רוצים בכך. הנקה מעניקה לתינוקך צמיחה מיטבית, בריאות מיטבית והתפתחות מיטבית, שכלית ורגשית גם יחד. תינוקות שאינם יונקים חולים לעיתים קרובות יותר, מפני שהחלב המלאכותי אינו נותן להם את התאים המפעילים את המערכת החיסונית ומסייעים לו להילחם בחיידקים ובנגיפים. קיימים אף מחקרים המראים כי במבדקי אינטליגנציה, לתינוקות שניזונו מחלב מלאכותי נמצאה מנת משכל נמוכה בשמונה נקודות בממוצע לעומת תינוקות יונקים.
איך מיניקים? העברת החלב מבוססת על שני דברים: הצד הטכני - תנוחה, תפיסת השד ורפלקס שחרור החלב וניהול ההנקה, באיזו תכיפות להיניק, כמה זמן מכל צד.
תנוחה: אם תאחזי בתינוקך בתנוחה הנכונה, הוא יתפוס את השד נכון ויקבל את החלב. אם תאחזי אותו בתנוחה לא נכונה, הוא לא יוכל לתפוס את השד נכון בפיו, את תחושי כאב בפטמות, ואילו הוא לא יוכל לינוק את החלב באותה יעילות שנובעת מתפיסה נכונה. זו התנוחה שתאפשר לו לתפוס את השד היטב בפיו.
התינוק ניזון מהשד, לא מהפטמה. הוא משתמש בלשונו ללחוץ כלפי מעלה על צינוריות החלב, הממוקמות מתחת להילה. תנועה זו סוחטת את החלב מתוך הפטמה, ולשונו של התינוק שואבת את החלב על חיכו, משם הוא בולע אותו. עליו לתפוס חלק גדול ככל האפשר מההילה שמתחת לפטמה. שפתו התחתונה צריכה לגעת בשולי ההילה. אם הוא תופס רק את הפטמה, הוא לא יוכל לינוק את החלב מהצינוריות, ואחיזתו בפטמה תכאיב לך.
איך אוכל לגרום לתינוקי לתפוס נכון את השד? ראשית כל, שבי בכיסא נוח, כשישבנך עמוק בכיסא. יהיה לך יותר נוח אם תניחי כרית מאחורי גבך. ודאי ששתי כפות-רגליך צמודות לרצפה. הניחי על ברכייך כרית (כרית רגילה ממיטתך), ועליה הניחי את התינוק כך שאפו מול הפטמה השמאלית וטבורו מתחת לשדך הימני. אחזי את שדך השמאלי ביד שמאל שלך, כשהאגודל מכוון לעבר התקרה בצד החיצוני (השמאלי) של השד, ואצבעותיך מכוונות אל התקרה בצד הפנימי (הימני) של השד. אחיזה זו מעצבת את השד שלך לצורת U, ולא לצורת C. כף-ידך משוטחת וצמודה למעשה לצלעותייך. אם חזך קטן, כף-היד שלך מונחת על הצלעות יותר מאשר על השד, כדי לוודא שאצבעותייך רחוקות ואינך חוסמות את דרכו של תינוקך אל השד. ידך הימנית תתמוך בעורפו של התינוק, ומרפקך יקרב את גופו ויצמיד אותו אל גופך. אפו של התינוק קרוב כעת לפטמתך השמאלית. את תומכת בו בזרועך הימנית, כשידך הימנית מערסלת את עורפו, כך שפניו וחזהו חבוקים קרוב לפלג גופך העליון, ופלג גופו התחתון כרוך סביב מותנייך ואחוז במרפקך. את יכולה להיעזר בכריות לתמוך בזרועך, אבל הזרוע שלך, ולא הכרית, היא התומכת בתינוק ומצמידה אותו אלייך בחיבוק. כעת קרבי את פיו אל הפטמה, והניחי לפטמה להבריש בעדינות את שפתיו. בתגובה, הוא יפתח פה גדול ויטה את ראשו מעט לאחור. שפתו התחתונה של התינוק נוגעת בפיך, רחוק יותר מהפטמה מהמיקום בו תימצא בסופו של דבר. זה כאילו ששפתו התחתונה של התינוק עומדת לטפס על הר, שהפטמה נמצאת בפסגתו. הפטמה מכוונת מעט הלאה מהתינוק.
כשהתינוק פותח פה גדול, לטפי בעדינות את שפתו התחתונה כלפי מטה, כשאת משתמשת בחלקו הפנימי של שדך לפתוח את פיו פתיחה רחבה מעט יותר. זה גם נותן לך עוד קצת זמן ומסייע לוודא ששפתו התחתונה מופשלת לאחור, לעבר סנטרו. בסופה של תנועה זו שפתו התחתונה "תטפס מעל לפסגת ההר," ואת תצמידי את כתפיו מעט יותר קרוב אלייך, כשאת מוודאת שסנטרו נוגע ראשון בשד, ואפו אחרון. אפו יהיה רחוק מהשד יותר מסנטרו, והוא יוכל לנשום מצדדי אפו, כך שלא תצטרכי לתחוב אצבע כדי לשחרר את אפו.
ניהול ההנקה: גם כשהתנוחה והתפיסה מושלמות, תינוקך עלול שלא לקבל את החלב שלך אם ניהול ההנקה אינו נכון.
באיזו תכיפות יש להאכיל את תינוקך, כמה זמן מכל צד, וכו'? שדייך ייצרו חלב על-פי היצע וביקוש. ככל שתינוקך ירוקן יותר חלב משדך, כך תייצרי יותר חלב. אם תינוקך לא יינק לעיתים קרובות, החלב יתחיל להצטבר בשדייך, וישלח למוחך מסר להפסיק לייצר חלב. לכן ההמלצה היא להיניק את התינוק על-פי דרישה, כמה שירצה. לתינוק שלך אין שעון ולזמן אין משמעות בעיניו, כך שלא מציאותי לקבוע שעות נוקשות להנקה. החלב שלך מתעכל בקלות, כך שקיבתו הקטנטנה מתרוקנת שעתיים לאחר ההנקה. תינוק נורמלי יאכל בין 8 ל12- פעמים מדי 24 שעות. האכילי אתו כשהוא מפגין את הסימנים המוקדמים. יהיה לך קל יותר לראות מתי הוא מפגין את הסימנים האלה אם הוא ישהה אתך, בחדרך. כדי שלא לקטוע את מעגל הביקוש וההיצע, ולא לבלבל את אינסטינקט המציצה של תינוקך, מומלץ שלא להכניס לפיו בשבועות הראשונים שום דבר מלבד השד, כדי שילמד לינוק ממנו נכון. הוא אנו זקוק לבקבוקים, ואפילו מוצץ יכול לחבל באינסטינקט המציצה, במיוחד בימים הראשונים, בהם הוא רק מתחיל ללמוד. הוכח כי מתן בקבוק בלילות מקצר את משך ההנקה, גורם לגודש ביום השלישי לאחר הלידה ויוצר בעיות מציצה אצל התינוק. הנקות לילה חשובות באותה מידה כמו הנקות יום, ולא כדאי לוותר עליהן! אם תינוקך ישן יותר משלוש שעות בין הנקות, כדאי להעיר אותו ולהזכיר לו לאכול. תינוקך עסוק בהסתגלות לחיים מחוץ לגופך, ולפעמים הוא ישן ושוכח לאכול. אחת הדרכים להעירו היא להחליף לו חיתול, או לסחוט מחלבך לכפית ולתת לו לפחות 5 כפיות מכל שד, מדי שעתיים שלוש, או עד שיתעורר. זכרי לסחוט את האזור שסביב ההילה, כדי לאסוף את טיפות הקולוסטרום היקרות מפז! כך תינוקך יקבל את הקולוסטרום, החלב המוקדם, שהוא מרוכז מאוד ועשיר בכל מה שדרוש לתינוק לסייע לו להתרגל לחיים מחוץ לרחם.
כמה זמן להיניק מכל צד? מומלץ לתת לתינוקך לינוק מהצד הראשון עד שיסיים
מה שאומר שהוא יונק פרק זמן מכובד, ואז מרפה מהשד. זה הזמן להחליף לו חיתול. איננו מחליפים חיתול לפני ההנקה מפני שהתינוק כבר הפגין את סימני הרעב המוקדמים, ואם תתחילי להחליף לו חיתול הוא יפרוץ בבכי. ממילא הוא ימלא את החיתול במהלך ההנקה. אחרי שתחליפי לו חיתול הוא יתעורר, ואז הציעי לו את השד השני. תינוקות מסוימים מוכנים לקחת את השד השני, ואחרים לא. הציעי תמיד את שני הצדדים בכל הנקה! יש המייעצים להציע רק שד אחד בכל הנקה - זהו מידע שגוי שעלול לגרום לירידה בכמויות החלב שלך! בכל הנקה התחילי משד שונה! התינוק יאכל תמיד יותר מהשד הראשון. בשלושת הימים הראשונים, תינוקך עשוי לרצות תחילה את הצד הראשון, אחר-כך את השני, ואפילו את השלישי. גופו זקוק לקולוסטרום המתוק והעשיר כדי להפעיל את מערכת העיכול שלו. אם תינוקך פולט אחרי הלידה, הקולוסטרום שלך ירגיע מאוד את הקיבה שלו.
איך אני יכולה לדעת שתינוקי מקבל די חלב? 1. מהיום הרביעי לאחר הלידה עליו לייצר לפחות 4-6 חיתולים ספוגים מדי 24 שעות. אם אינך בטוחה שהחיתול שלו ספוג, שפכי כשליש כוס מים על חיתול חדש, והשווי אותו לחיתול יבש. הרגישי את ההבדל במשקל. 2. בארבעת עד ששת השבועות הראשונים לחייו, תינוקך ייתן לפחות 3-8 יציאות רכות ביממה. בימים הראשונים הצואה תהיה סמיכה ושחורה כזפת - זהו מקוניום. אחר-כך, לקראת היום השלישי או הרביעי, הצואה תיעשה ירקרקה ומימית יותר, וביום החמישי היא תהיה צהובה כחרדל. אחרי השבוע החמישי או השישי חל שינוי בכמות הקזאין ומי החלב בחלבך, [אסתר, אולי כדאי להסביר יותר על הרכב החלב? וכמות הצואה עשויה להתמעט. תינוקך עשוי לתת צואה מדי 10-3 ימים, וכל עוד הוא יונק בלבד, אין כאן כל בעיה. זו אינה עצירות!
פטמות כואבות ופצועות פטמות כואבות הן תוצאת של תפיסה לקויה. אם הפטמות שלך כואבות בעת ההנקה, או שאת רואה שרקמת הפטמה פצועה, תינוקך אינו תופס נכון את השד. הקפידי ששפתו התחתונה תימצא בשולי ההילה, וששפתיו יהיו פעורות לרווחה. בדקי שהוא לוקח אל פיו חלק גדול ככל האפשר מההילה שמתחת לפטמה. ודאי ששתי שפתיו מופשלות כלפי חוץ.חשפי את הפטמות לאוויר כמה שאת יכולה, כדי לאוורר אותן.
גודש ביום השלישי או הרביעי מהלידה, גופך מתחיל לייצר חלב בכמויות גדולות יותר. אם, בשלושת הימים הראשונים, התינוק שלך ינק לעיתים תכופות והיטב, תרגישי ששדייך מלאים מעט יותר. גופך שולח לאזור יותר דם ונוזל לימפתי. אם התפיסה של התינוק טובה, תרגישי הקלה לאחר הנקה. אם השדיים שלך נוקשים וכואבים, ייתכן שזה מפני שתינוקך לא ינק דיו בימים הראשונים, והחלב הצטבר בשדייך. אם שדייך כבר נפוחים ונוקשים, זה עלול להקשות על תינוקך לתפוס את השד. נסי לסחוט ידנית מעט חלב לפני ההנקה. אחרי ההנקה את אמורה להרגיש ששדייך רכים וכואבים פחות. אם אינך מרגישה כך, תינוקך אינו מרוקן את החלב מהשד, ואת תזדקקי לעזרתה של אחות או של יועצת הנקה. קומפרסים של קרח מסייעים להקל את הנפיחות. אל תניחי על שדייך קומפרסים חמים, ואל תשטפי אותם במים חמים! ואל תשאבי חלב אחרי הנקה כדי "לרוקן את השד," מפני שהשאיבה רק תחמיר את הגודש. השד לעולם אינו ריק, והשאיבה רק תגרום לך לייצר חלב רב עוד יותר. היניקי את התינוק כרגיל, וגופך יקבל את המסר לייצר לו את הכמות הנכונה של חלב.
|