מאת גלית שושן.
מי זכאית לטיפולי פוריות?
בהתאם לכיסוי הביטוחי הממלכתי – מתוך חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד – 1994,
טיפולי הפריה חוץ גופית ניתנים לצורך הולדת ילד ראשון ושני, לבני זוג שלהם אין ילדים בנישואיהם הנוכחיים, וכן, לאישה ללא ילדים המעוניינת להקים משפחה חד הורית.
על אף שהזכאות היא כמעט גורפת, בפועל, המימון ניתן לנשים וזוגות שעומדים בקריטריונים אשר נקבעו ע"י ועדת מומחים שמינה שר הבריאות, והם כוללים בעיקר גיל ותגובה לטיפול ההורמונלי.
על כן, כל אישה העומדת בפני טיפול IVF במסגרת הציבורית, מגישה (ע"י הרופא המטפל בה) בקשה לאישור הטיפול, ע"י קופת החולים שלה.
התהליך הוא מהיר מאד וכשאין בעיות מיוחדות, האישור הוא כמעט אוטומטי.
הקריטריונים להגבלה או הפסקה של טיפולי פוריות במימון קופות החולים:
הגבלות הנוגעות לגיל האישה ולרמות הורמון ה FSH בדמה:
1. הגיל המקסימלי לטיפול של גירוי שחלתי לשם שאיבת ביציות לא יעלה על 45 שנה.
2. בגיל 40-45 לא ינתן טיפול של גירוי שחלתי לצורך שאיבת ביציות כאשר ערכי ה FSH עולים על 19 יחידות בינ"ל לליטר, ביום השלישי למחזור בשתי בדיקות עוקבות ובטווח של חודשיים מהטיפול.
3. בגיל פחות מ 40, אצל אישה שלא הגיבה לגירוי שחלתי ע"י גונדוטרופינים, לא יינתן טיפול נוסף של גירוי שחלתי לצורך שאיבת ביציות כאשר ערכי ה FSH עולים על 30 יחידות בינ"ל לליטר.
4. לא יינתנו טיפולי הפריה עם ביציות תורמת בגיל אישה מעל 51.
הגבלות הקשורות באי הצלחה של טיפול בהפריה חוץ גופית: גורמים נשיים :
לא יינתנו טיפולים נוספים של גירוי שחלתי לשם שאיבת ביציות, כאשר: 1. ב- 3 מחזורי טיפול עוקבים בגונדוטרופינים לשם גירוי שחלתי, לא הושגה תגובה שחלתית מספקת לשם שאיבת ביציות.
2. ב- 3 מחזורי טיפול עוקבים לא נשאבו ביציות. 3. ב- 3 מחזורי טיפול עוקבים לא היתה הפריה.
בשלושת הקריטריונים האחרונים קבעה הועדה כי יש לאפשר לאישה טיפול נוסף (אחד לפחות) ביחידה אחרת להפריה חוץ גופית.
גורמים גבריים: לא יינתנו טיפולי הפריה חוץ גופית בגורם הזכרי בטכניקות המתקדמות להשגת זרע כאשר: 1. ב- 3 ניסיונות לא הופק זרע. 2. הופקו זרעונים אך לא היתה הפריה ב- 3 מחזורים.
גם בקריטריונים אלו קבעה הועדה כי יש לאפשר לגבר לעבור ניסיון נוסף להפקת זרע, ביחידת הפריה חוץ גופית אחרת (ומומלץ כבר לאחר 2 ניסיונות).
הערה בעניין שימוש בתרומת ביציות או זרע: אם מלכתחילה נעשה שימוש בזרע תורם או בתרומת ביצית, בלא שנעשה ניסיון קודם להשתמש בביציות ובזרע של בני הזוג, יחולו על הטיפולים אותן ההגבלות שצוינו קודם. אולם, אם השימוש בתרומת זרע או ביצית נעשה לאחר כישלון של 3 ניסיונות עוקבים לביצוע פעולת ההפריה באמצעות הביציות והזרע של אותם בני זוג, יינתנו טיפולים נוספים לביצוע פעולת ההפריה, באמצעות הזרע או הביצית שנתרמו, ועל טיפולים אלו יחולו ההגבלות שצוינו קודם לכן. (כלומר הספירה תתחיל מחדש).
כמה מילים באשר לשמירה על זכויותיך.
חשוב לדעת, כי למרות שברוב המקרים הצוות הרפואי בקופות החולים קשוב ומחוייב מאד לשירות
המבוטחות,הרי שלעתים נשים עשויות להיתקל ניסיונות להגביל או להפסיק לממן טיפולי פוריות שלא בהתאם
להנחיות המפורטות, בעיקר במקרים של נשים מבוגרות או נשים עם תגובה שחלתית חלשה.
על כן חשוב מאד שתדעי מהן זכויותיך,
וחשוב באותה מידה שתדעי לאן לפנות במידה ואת חשה כי זכויותיך נפגעות:
נציבת קבילות לחוק ביטוח בריאות ממלכתי
על פי סעיף 45 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד – 1994 ,
כל תושב רשאי להגיש לנציב הקבילות לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, תלונה נגד קופת חולים, נותן שירותים שלהם, עובד מעובדיהם או כל מי שפועל מטעמם, בכל הקשור למילוי תפקידיהם לפי חוק זה .
באתר נציבת הקבילות תוכלי למצוא את דרכי ההתקשרות עמה. מנסיון של שנים, הפניה אל הנציבה עובדת, והתלונות מטופלות במהירות וביעילות.
kvilot@moh.health.gov.il
|