גלית שושן, דולה, רפלקסולוגית, מדריכת הכנה ללידה 052-8892330

 
כתבו עלי -the marker
כתבו עלי : "הורים וילדים"
"מלאך נישק לי את הבטן"
אמנות הפוריות
סיוע כלכלי למטופלי פוריות
איך הגעתי לתחום?
לצפיה בכתבה מתוך חדשות ערוץ 2 על תפקידה של הדולה
פרופיל הורמונלי - כיצד מפענחים את הפרופיל ההורמונלי
על זכאויות וזכויות מטופלי פוריות
קבוצות נשים בטיפולי פוריות
הליווי שלי בלידה
מכתבים
רפלקסולוגיה לפוריות
השראת ביוץ- מכאן הכל מתחיל
הזרעה תוך רחמית IUI
הפריה חוץ גופית IVF-חלק ראשון
IVF-הפריה חוץ גופית - חלק שני
 עמוד הבית  מי אני  הליווי שלי בהריון ובלידה  מכתבי תודה פורום
הרפלקסולוגיה – תורת טיפול עתיקה שהגיעה למערב בתחילת המאה העשרים, התבססה,נחקרה והוכחה יעילותה במגוון תחומים. כיצד יכולה הרפלקסולוגיה ,בידי המטפלים המתאימים, לסייע לנו בהתמודדות עם קשיי פוריות.

רפלקסולוגיה לפוריות

הרפלקסולוגיה – תורת טיפול עתיקה שהגיעה למערב בתחילת המאה העשרים, התבססה,נחקרה והוכחה יעילותה במגוון תחומים.  כיצד יכולה הרפלקסולוגיה ,בידי המטפלים המתאימים, לסייע לנו בהתמודדות עם קשיי פוריות.

 מאת גלית שושן,                                                                                                                                רפלקסולוגית בכירה בהתמחות מיוחדת בפוריות,                                                                                          דולה, מדריכת הכנה ללידה ומנחת קבוצות.


 

מהי הרפלקסולוגיה?

רפלקסולוגיה היא צורת טיפול ואבחון דרך כפות הרגליים, אשר ביסודה עומדת התפיסה ההוליסטית אשר רואה את גוף האדם ונפשו כיחידה אחת .

אלפי שנים לפני שניתן לה שמה המוכר כיום, היתה מקובלת הרפלקסולוגיה באזורים שונים בעולם והיתה מעוגנת בפולקלור ובתרבות.

עדויות על טיפולים בכף הרגל מלוות אותנו ממצרים העתיקה, דרך האימפריה הרומאית, ועד האינדיאנים הצפון-אמריקנים, שהרופאים שלהם היו מטפלים בלחיצות ומסז' בכפות הרגליים כחלק מתהליך הריפוי.

בהודו העתיקה, בסין וביפן השתלב הטיפול הרפלקסולוגי בתורות העוסקות באנרגיית החיים – הצ'י. במזרח מאמינים, כי תפקוד גופני תקין מותנה בזרימת אנרגיה בלתי-מופרעת בערוצי האנרגיה בגוף. ערוצים אלה נקראים מרידיאנים. בהתאם לתורות העוסקות באנרגיית החיים, מחלות גופניות או נפשיות ניתנות לזיהוי בנקודות גופניות חיצוניות על-פני הערוצים – ובין היתר בכף הרגל.

 


 ציור קיר מ-2330 לפני הספירה, אשר התגלה בקברו של אחד המשנים לפרעה בסקארא, ומתאר טיפול רפלקסולוגי.  ההירוגליף מתאר שיחה בין האדם לרופאו בה אומר "הפציינט" לרופא: "אל תכאיב לי",  והרופא עונה: "אטפל בך כך שתשבח אותי".

                                               

 

על השתלבותה של הרפלקסולוגיה כצורת טיפול משלימה לצידה של הרפואה המערבית הקונבנציונלית ידוע לנו החל מתחילת המאה העשרים, כאשר בשנת 1913 ד"ר ויליאם פיצ`גרלד, רופא אף אוזן גרון, מבוסטון, ארה"ב, שאימץ את שיטת הלחיצות על נקודות שונות בגוף כשיטה להקלת כאבים אצל מטופליו, בהתבססו על עבודות מחקר מערביות מוקדמות יותר בנושא.

הרפלקסולוגיה בת זמננו מתבססת על עבודתם, משנת 1920, של שני רופאים אמריקאיים, דר ויליאם פיצ'גרלד ודר שלבי ריליי, ועל עבודתה של הפיזיותרפיסטית יוניס אינגהם, שתרגמה את הידע של שני הרופאים לשיטת טיפול שימושית שנקראה רפלקסולוגיית כף הרגל.
הבסיס המדעי לעבודתם של דר ויליאם פיצ'גרלד ודר שלבי ריליי היה גילוי הקשר הנאורולוגי בין העור לאברים פנימיים על-ידי דר הנרי הד בשנת 1890, ההוכחה, של זוכה פרס נובל סיר צרלס שרינגטון, שכל מערכת העצבים מתכוננת באמצעות גירוי מקומי בגוף, ההבחנה של דר קורנליוס מגרמניה, שלחיצה בנקודות שונות בגוף מכווצת שרירים, משנה את לחץ הדם, את חום הגוף ולחותו, והרופאים הרוסים הידועים, דר פבלוב ודר בקטרב, שחקרו את התגובות הרפלקסיביות בגוף. מתוך : מהי רפלקסולוגיה – take care-אתר הבריאות

 

בשנות ה 30 של המאה העשרים, פיתחה וביססה את השיטה פיזיותרפיסטית בשם יוניס אינגהם, אשר מיקדה את שיטתו של דר. פיצג'רלד בכפות הרגליים, טבעה את המושג רפלקסולוגיה, ומיפתה את אזורי ההשתקפות של מערכות הגוף בכף הרגל.

 

ההנחה העומדת בבסיס הרפלקסולוגיה היא שבכף הרגל האנושית משתקפים כל איברי הגוף ואופן התפקוד של מערכות הגוף. התבוננות בכף הרגל ומגע בה, מסייעים למטפלים המוסמכים לקבל מידע על המצב הגופני והנפשי של המטופלים.

במהלך השנים פותחו מפות, שבעזרתן ניתן למקם את האברים השונים על-פני כפות הרגליים וכך לאתר בעיות ולטפל בהן. לדוגמה: אברי האגן מיוצגים בעיקר בעקב;  אברי הבטן משתקפים באזור השקע שבמרכז כף הרגל; ואילו הראש, הצוואר והפנים מיוצגים כולם באצבעות כף הרגל.

שינויים אופייניים באברים, כמו גודש, חסימה או תת-פעילות, מורגשים במקום המייצג אותם בכף הרגל בצורות שונות: נוקשות, רגישות מקומית, קור, חום, יובש, לחות ואפילו הבדלי צבע.

תפיסה נוספת העומדת בבסיס הרפלקסולוגיה היא כי לגוף יש את היכולת להבריא את עצמו, וכי הרפלקסולוגיה יכולה להשיב ולשמר את האיזון הטבעי של הגוף ולהמריץ את תהליכי הריפוי.                                                                                                   

כאשר מפעיל המטפל לחץ או גירוי בנקודות מסוימות בכף הרגל, הוא משפיע על אותן מערכות ואיברים אשר מיוצגים באותן נקודות.  על-ידי עבודה בנקודות אלה יכול הרפלקסולוג לשחרר חסימות, ולהשיב את הזרימה החופשית של האנרגיה לכל הגוף.  בעקבות הטיפול הרפלקסולוגי, המתחים יורדים, זרימת הדם ויכולת הריפוי העצמית משתפרים. טיפול עדין זה, ממריץ את הגוף לרפא את עצמו בקצב הפנימי שלו, ולעיתים קרובות עשוי להביא לפתרון בעיות נקודתיות או כרוניות.

במחקרים רבים שנערכו בכל רחבי העולם נמצא שהרפלקסולוגיה יעילה במגוון רחב של בעיות בריאות. במצבים כרוניים נמצא שהתגובה טובה במיוחד. ממשלת סין אימצה את הרפלקסולוגיה כשיטה רשמית למניעה ולטיפול במחלות וכרפואה משקמת.  מעל ל-300 מחקרים הראו שהרפלקסולוגיה הביאה לשיפור של עד 95% במצבם של מעל ל-18,000 מטופלים עם 64 בעיות בריאות שונות.  ביפן ובדנמרק משולבת הרפלקסולוגיה כחלק מתוכנית הבריאות של תאגידים גדולים, וגם בארצנו הקטנטונת מכירות קופות החולים בשיטה ותיקה זאת ומשלבות אותה במסגרת שירותי הרפואה המשלימה שהן מציעות לציבור מבוטחיהן.

 

רפלקסולוגיה לנשים במעגלי הפריון

כשאני מדברת על "מעגלי הפריון" כוונתי היא לשני מעגלים – מעגל מאקרו ומעל מיקרו.

במעגל המאקרו כוונתי לנשים בכל שלבי הפריון שלהן : בתקופת הפוריות, בהריון, בלידה, לאחר לידה, בתקופת המעבר ולאחריה. בכל אחד מהשלבים האלו, הרפלקסולוגיה יכולה לתמוך, לפתור בעיות ולסייע בתמיכה והעצמת תהליכים ושמירה על תפקוד תקין וחיוני של כל המערכות.

במעגל המיקרו כוונתי למחזור הפריון החודשי, על כל שלביו – טרום ביוץ, ביוץ,לאחר ביוץ, וסת או הריון.

כפי שוודאי קראתן במקורות רבים, ההגדרה הרפואית לתת פוריות היא מקרה בו לא הושג הריון לאחר 12 חודשים של קיום יחסים לא מוגנים. החל מגיל 35 של האישה, ההגדרה מתרחבת למקרים בהם לא הושג הריון לאחר 6 חודשים של קיום יחסים לא מוגנים.

מבחינת המספרים,מדובר ב 15% מהזוגות, כלומר – זוג אחד מכל שישה זוגות סביבנו – יחווה קשיי פוריות. הרבה יותר ממה שנדמה, נכון?

 בחלוקה כללית מאד, הסיבות לקשיי פוריות מתחלקות ל-X קבוצות:

בעיות הורמונאליות – לדוגמה : שחלות פוליציסטיות/תסמונת השחלות הפוליציסטיות, חוסר איזון הורמונלי – לדוגמת רמות פרולקטין גבוהות (המתבטאות בבדיקות כגון פרופיל הורמונלי) אשר משבשות את הביוץ, אל – וסת (אמנוראה) או אל וסת לאחר גלולות (פוסט פיל אמנוראה), אי ספיקת גופיף צהוב (או פאזה לוטאלית קצרה) "עקרות הלכתית" ועוד אפשרויות רבות ומגוונות.

בעיות מכניות – לדוגמה : חצוצרות חסומות, אנדומטריוזיס, פוליפים, מיומות, בעיות רירית שונות, ועוד.

בעיות לא מוסברות או "לא מוסברים" או בלשון הרופאים "unexplained" – כך מוגדרים הזוגות בהם לא אותרו בעיות זרע,  בעיות הורמונאלית או בעיות מכניות, אך עדיין – אין הריון.

רופאי הפוריות של היום ענווים מספיק על מנת להודות שרב הנסתר על הגלוי בתחום הפוריות וכי רוב המקרים המוגדרים כלא מוסברים הם למעשה מקרים של בעיות פוריות שטרם אותרו ומצריכות בירור מעמיק יותר. חלק מהגורמים הנדירים יותר לבעיות פוריות ניתנים לאיתור ע"י בירור מעמיק וחלקם עדיין נותרו בגדר ה unknown unknown. בכל מקרה, הגישה רפואית הינה ש"כל הדרכים מובילות לרומא"(בר חוה) וכי הטיפול בזוגות הלא מוסברים זהה לטיפול בזוגות המוסברים – אך ללא קיצורי דרך, והם עוברים את אותו המסלול של הזראת ביוץ, הזרעות, ובמקרה הצורך IVF (הפריה חוץ גופית).

מבחינה רגשית, זוהי הגדרה מאד "טריקית", מכיוון שהיא מעוררת תסכולים רבים. לכאורה, הכל תקין, ועדיין – אין הריון.זה יכול להוות פתח מאד קל להאשמות עצמיות ו/או סביבתיות, והדרך אל האמירות "זה הכל בראש...רק תרגעו.."  ולסיפורים הרבים על זוגות שטסו לחול/אמצו/הפסיקו לחשוב על זה – ולפתע הרו - קצרה מאד.

מטפלים רבים בתחום הרפואה המשלימה נופלים למלכודת זאת לא פעם. כמטופלת פוריות ומטפלת ברפואה משלימה, אני מתעצבת מאד לקרוא או לשמוע מטפלים שמקשרים באופן מאד פשטני את אי ההצלחה במתח, בחרדות ובסוגיות רגשיות אחרות. אני מסכימה כי יש קשר הדוק בין גוף ונפש בנושא הפוריות אך הוא לא פשוט כמו שנדמה לעתים. ואני מאמינה כי הצהרות פשטניות שמקשרות בין מתח ולחץ של האישה לבין הקושי להרות עושות עבודה הפוכה. הן לא עוזרות, מכיוון שאין שום כפתור עליו ניתן ללחוץ ולהעלים את הלחץ, והן מפנות אצבע מאשימה אל האישה, כי אם הכל נובע מהלחץ שלה, הרי זאת אשמתה.

אמירות מהסוג הזה הן מחלישות, מכאיבות, ושגויות. הן מהוות ניסיון להפוך מכשול מסובך במיוחד לבעיה קטנה ופשוטה. הן מפחיתות מהעוצמה והאותנטיות של הרגשות של האישה שמולנו וגורמות לה להרגיש אשמה ולא מוערכת מבחינה רגשית ופסיכולוגית.  אני מנצלת את הבמה הזאת כדי לקרוא לכל העוסקים במלאכה, לחברים ולקרובי משפחה, פשוט ל ה ו צ י א את האמירות מהסוג הזה ממילון המושגים שלכם.

בעיות "נדירות" – לכאן נכנסות בעיות הקרישיות למיניהן,בעיות כרומוזומליות, וכן רבים מהמקרים שנחשבו ל"לא מוסברים", עד לאבחון מעמיק יותר.

בעיות זרע – עליהן לא ארחיב במאמר זה, אשר מתמקד בטיפול בנשים.  אולם,  מכיוון שגם במקרים של בעיות זרע הטיפול מתמקד בנו הנשים,מה שקורה בפועל הוא שגם אישה שאינה חווה בעיית פוריות נשית בעצמה, עוברת את כל הטיפול ההורמונאלי ואת כל הפרוצדורות הרפואיות אשר עוברות נשים עם בעיות פוריות נשיות. לכן, גם היא יכולה לצאת נשכרת מטיפול תומך ומאזן.

הטיפול הרפלקסולוגי מתייחס לבעיות פוריות ומסייע לטפל בהן במספר היבטים:        

א.   חיזוק ותמיכה בתהליכי הפריון בגוף לאורך כל מחזור הפוריות על כל שלביו :  טרום ביוץ (פאזה
      פוליקולרית) ,ביוץ, לאחר ביוץ (פאזה לוטאלית), וסת והריון.
      כאשר יש ברקע טיפול הורמונלי מערבי,העבודה תהיה בהתאם לפרוטוקול הטיפולי של
      הרופא,התייחסות ספציפית לשלביו, כולל דיכוי, סימולציה, השראת ביוץ, תמיכה וכן הלאה.
ב.  איזון וחיזוק המערכת ההורמונאלית
ג.   איזון והרגעה של מערכת העצבים
ד.   שיפור וחיזוק זרימת הדם בגוף עם דגש על איזור האגן, הרחם ורירית הרחם.
ה.  טיפול ייעודי לבעיות  ספציפיות כגון – בעיות רירית, שיפור תגובה שחלתית, שחלות פוליציסטיות, 
     אנדומטריוזיס, ועוד, בהתאם לתשאול והבנה של תמונת המצב האישית של כל אישה ואישה.
ו.    הפחתת התופעות הלוואי הנלוות לטיפול ההורמונאלי .
ז.    הורדת רמות מתח ו stress  , הורדת רמות אדרנלין, שיפור מצב רוח,  פתרון בעיות הקשורות במתח כגון
      בעיות שינה, נשימה, אכילה ומתח כללי.
 
ובמימד ההוליסטי, מה שאני, כשהייתי מטופלת פוריות בעצמי, קראתי לו "שעה אחת טובה בשבוע".         שעת הטיפול במגע אצל המטפלת שלי, היתה הרבה מעבר לטיפול פיזי עבורי.
היא היתה עבורי מקום בטוח לחלוק בו את הרגשות שלי, את הפחדים שלי, את הכאב הגדול. מקום בו יכולתי לבכות בלי להתבייש, לקטר, לכעוס, לדבר, לשתוק.
 פעם אחת בשבוע, להיות מי שאני, בלי לשמור פאסון, בלי לחשוש מביקורת , ולדעת שאני בידיים טובות, אוהבות, שאמונות על הרווחה המלאה שלי.  
המסע שעברתי אל ההיריון והאימהות היה ארוך, קשה וכואב, והטיפול השבועי היה עבורי אי של שקט ונעימות  בתוך נהר סוער.
חיכיתי לו, ציפיתיו לו בכליון עיניים. פעם בשבוע הגעתי לטיפול כדי להירגע, לצבור כוחות, למלא את המצברים, ויצאתי שוב אל הסערה.                                                                                                                   
אני מאמינה שההיבט הזה בטיפול חיוני לא פחות מהטיפול הייעודי בבעיות הפוריות דרך הרגליים. זאת מהות הראייה ההוליסטית,ההבנה שאנו מקשה אחת, של גוף ושל נפש, ושמטפל הוליסטי טוב צריך לדעת כיצד לתת תמיכה ומזור לנפש הדואבת לא פחות מאשר לגוף הכואב.
 
 
דוגמאות לטיפולים יעודיים בבעיות פוריות ספציפיות:
 
ראשית אומר שוב כי הטיפול הרפלקסולוגי משתנה ומתאים את עצמו בהתאם לשלבי המחזור השונים. הטיפול בזמן הוסת שונה לחלוטין מהטיפול לקראת הביוץ וכמובן ששונה בתכלית השוני מהטיפול שלאחר הביוץ, כך שבכל מקרה ועם כל בעיית פוריות שנרצה לטפל בה, עלינו לוודא באיזה שלב של החודש נמצאת האישה שמולנו, ובהתאם לכך נעבוד.
 

שנית,   אצל כל אישה הסיפור מעט שונה, גם כשהכותרת משותפת, לדוגמה,שחלות פוליציסטיות, הסיפור הכללי, ההיסטוריה, הגיל, המצב הגופני, האופי, סגנון החיים ועוד.. הם שונים, כפי שמצופה בין בני אדם שונים שהם מכלול שלם ולא רק בעיית פוריות שרוצים לטפל בה. לכן גם הטיפול בכל אישה יהיה שונה,אך הבסיס יהיה משותף.

שלישית,  במקרים בהם הטיפול הרפלקסולוגי ניתן במקביל לטיפול פוריות רפואי  הורמונלי, העבודה תהיה תמיד בהתאם לפרוטוקול הטיפולי של הרופא. זה כמובן מצריך הבנה עמוקה של המטפל הן באנטומיה, בפיזיולוגיה ובפתולוגיה של הפריון, והן בפרוטוקולים רפואיים, סוגי הטיפול, ההורמונים והתהליכים השונים הקשורים בטיפולי פוריות על כל סוגיהם, החל ממעקב הזקיקים ותזמון יחסי מין, דרך השראת ביוץ והזרעות וכלה בהפריה חוץ גופית על כל שלביה המורכבים.

אז לאחר כל ההערות החשובות, אכתוב כאן ממש על קצה המזלג מספר דוגמאות לטיפולים יעודיים לבעיות פוריות ספציפיות.

הפעם בחרתי לתאר שלוש בעיות מוכרות ונפוצות במיוחד,

אולם כל אישה החווה קשיי פוריות יכולה לצאת נשכרת מטיפולי רפלקסולוגיה, ולכל בעיה ולכל סיפור ניתן להתאים את הטיפול הנכון, בהמשך לתשאול והבנה של הסיפור כולו.

בעתיד אני מתכננת לכתוב סדרת מאמרים מעמיקים המתמקדים כל אחד מהם בבעיית פוריות ספציפית והטיפול בה, אתן מוזמנות להמשיך ולעקוב אחרי הפרסומים שלי.

טיפול רפלקסולוגי בבעיות רירית:

בבעיות רירית העבודה תתמקד במערכת ההורמונאלית, מערכת הדם, ואיברי האגן השונים. נשים דגש על הקשר בין ההיפותלמוס להיפופיזה ולשחלות, ועל הקשר בין כלי הדם של הבטן התחתונה ובין הרחם וסביבתו.

ניתן לשלב את הטיפול הרפלקסולוגי בדמיון מונחה, בשינוי תזונה ובארומתרפיה.

טיפול רפלקסולוגי בתגובה שחלתית ירודה:

בבעיות הקשורות בתגובה השחלתית נעבוד על הטענת והפעלת המערכת ההורמונאלית כולה, ועל כל הבלוטות היצרניות בגוף. דגש מיוחד נשים על  הציר ההורמונאלי : היפותלמוס-היפופיזה-שחלות.

טיפול רפלקסולוגי בשחלות פוליציסטיות:

 אצל נשים פוליציסטיות אשר המחזורים שלהן מתאפיינים בביוצים ודימומים לא סדירים,

נעבוד על יצירת ריתמוס קבוע של המערכת ההורמונאלית, כדי להכניס את המערכת לתפקוד סדיר ויעיל. זאת ע"י העצמת ועידוד התהליכים הטבעיים בגוף – בזמנים המתאימים, בדומה מאד לעקרונות הכלליים של עבודה עם נשים במעגל הפריון. מייד עם הוסת, אז כבר מתחיל תהליך גיוס הזקיקים,  נתחיל להפעיל את הציר היפותלמוס-היפופיזה-שחלות,תוך כדי המרצת זרימת הדם ועבודה על ניקוי וניקוז דם הוסת. כך נמשיך ונעבוד עד למועד הביוץ. לאחר הביוץ במשך שבועיים נעבוד בעיקר על הרגעה, נשימה ומערכת העצבים, ולקראת מועד הוסת (ולאחר ששללנו כמובן הריון) נתחיל לעבוד חזק על פינוי החוצה – דרך כל המערכות המפנות של הגוף שהן בין היתר – נשימה,עיכול, שתן, במקביל לעבודה נמרצת על מערכת הדם ואיזור האגן כולו.

לקריאה נוספת : מחקר בנושא הטיפול הרפלקסולוגי בשחלות פוליציסטיות:

http://www.maternityreflexology.net/?categoryId=13740

 

 

לסיכום,

כפי שכתבתי מוקדם יותר,  אישה החווה קשיי פוריות יכולה לצאת נשכרת מטיפולי רפלקסולוגיה, ולכל בעיה ולכל סיפור , ניתן להתאים את הטיפול הנכון, בהמשך לתשאול והבנה של הסיפור כולו.

על השולחן שלי וברשימת המשימות שלי לעתיד הקרוב - סדרת מאמרים מעמיקים המתמקדים כל אחד מהם בבעיית פוריות ספציפית והטיפול בה, אתן מוזמנות להמשיך ולעקוב אחרי הפרסומים שלי.

אסיים מאמר זה בברכת בריאות טובה, פוריות, הריונות תקינים ולידות טובות לכל הנשים היקרות

שצועדות יום יום בדרך הארוכה והמורכבת אל האמהות. תודה על ההקשבה.

 

מקורות :

התבוננות –רפלקסולוגיה קואורדינטיבית נדבך ראשון שמואל זיידל

מכף רגל ועד ראש – מיכל אמריליו מיכאלי

פרעה פרעה,תלחץ לי פה!  - דר.איתי שצקר,שירותי בריאות כללית

מהי רפלקסולוגיה – take care-אתר הבריאות

גופה של אישה, תבונתה של אישה – דר.כריסטיאן נורתרופ

 


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים