הצורך בתמיכה לאחר לידה
התקופה הראשונה לאחר הלידה, ובייחוד לאחר לידה ראשונה, היא תקופה רווית שאלות וחוסר בטחון. תקופה שבה רב הנסתר על הנגלה, תקופה של גישוש ושל חיפוש אחר מקומנו בתא המשפחתי המתהווה.
הנושאים שהאם וגם האב מתמודדים איתם בשלב זה: עיבוד חווית הלידה, מצבה הפיזי והנפשי של האם לאחר הלידה, ראשית ההורות, תינוק בא הביתה: היכרות עם התינוק וצרכיו, פתרונות לבעיות שכיחות אצל האם והתינוק, הנקה, עיסוי לתינוקות ועוד.
.
הצורך בתמיכה אחרי הלידה
(Mothering the Mother – Marshall H. Klaus, John H. Kennell, Phyllis H. Klaus 1993)
הצורך להיות נתמכת קיים במהלך ההריון כולו, בלידה ואולי אף יותר, אחרי הלידה. כאשר הורים חדשים מגיעים לביתם מבית החולים עם תינוקם החדש, הם נשאבים לתוך משימה שיש להם מעט מאוד הכנה וניסיון לגביה. בעבר אמה של האמא הטריה וקרובות משפחה אחרות סיפקו את הסיוע והתמיכה. כיום נוצר מצב בו הסבתא הרבה פעמים עדיין עובדת ואין מי שימלא את החלל הזה.
פעמים רבות אמא טרייה מתקשה לזהות את הצרכים והרגשות שלה ולאפשר לעצמה לבקש עזרה. לרוב לשני ההורים אין הבנה מספיק טובה לגבי הצרכים של התינוק הרך ולכן אינם יכולים לצפות את הדרישות התמידיות שיש לתינוק שזה עתה נולד. המעבר, מחיים פעילים בהם לאמא היו קשרים חברתיים ומקצועיים מספקים ותומכים למצב בו היא נדרשת לענות על תביעות בלתי פוסקות מצידו של תינוקה הרך, הוא ברוב המקרים מעבר חד ומורכב מאוד. עול האחריות התמידית והבלתי פוסקת, ביחד עם רמת העייפות הגבוהה והבלתי צפויה עלולים לגרום לאמא לחוש נואשת באשר לסיכוייה לשרוד את התקופה ואל מול השאלה איך היא תצליח להסתדר.
במשך הימים הראשונים לאחר הלידה, האמא חווה שינויים הורמונאליים ופיזיים משמעותיים. בעבר אמהות חדשות בילו באופן שגרתי 4-5 ימים בבית החולים לאחר הלידה. במשך פרק זמן זה הצוות המטפל היה מיומן ומנוסה באשר לתגובות של אמהות במצבן ובאשר לצרכים שלהן. לשם כך נוצרו שיעורים שהדריכו אותן כיצד לטפל בתינוקן כשיגיעו הביתה. מצבים של בייבי בלוז ביום השני או השלישי לאחר הלידה היה בגדר תופעה ידועה והצוות היה ערוך לקראתם. לרוב האמהות לקחו את תינוקן הביתה רק לאחר שכבר חוו ועברו את התקופה הזו ואת קשייה. כיום נוצר מצב שנשים משתחררות לביתן ביום שלאחר הלידה או אחרי יומיים.
מחקרים מראים שנשים שזה עתה ילדו זוכרות ומבינות רק מעט מן הדברים שנאמרים להן ביום שלאחר הלידה. למרות שנראה שהן שומעות ומבינות ואף שואלות לעתים שאלות ענייניות, בפועל יום או יומיים לאחר מכן זה נראה כאילו הן מעולם לא קיבלו הסבר באותו נושא. לכן עדיף לתת להן את ההסברים וההדרכה רק אחרי שהימים הללו חולפים. חור זה בזיכרון נובע הן מן המאמץ הפיזי יוצא הדופן שהן חוות בלידה והן מן הצרכים הרגשיים שהאם חווה במהלך הלידה ובשעות הראשונות שלאחריה ואשר אינם מאפשרים לאם לעבד את ההנחיות אשר ניתנו לה.
כיום יש צורך חיוני בהכנת הורים באופן מיטבי לטיפול בתינוקם, כיוון שבבית החולים אין לאם מספיק זמן לבסס אינטראקציה טובה וללמוד כיצד להניק את התינוק בסביבה בטוחה ותומכת לפני שהיא משוחררת לביתה. גם בימים בהם האמא נשארה זמן ממושך יותר בבית החולים, המעבר להורות עצמאית בבית היה עדיין קשה. גם אמהות שחשו בשליטה בבית החולים, כאשר הגיעו לביתן הן חשו לעתים תכופות המומות וחסרות אונים בסיטואציה החדשה. לפתע התינוק היה זה שהכתיב ושלט על חייהן.
כאשר התינוק נולד, מוחה של האם חוזר לתקופה מוקדמת בחייה וזיכרונות רבים מציפים אותה. זיכרונות אלו מעוררים בה צורך מיוחד להיות נתמכת ובטוחה. כחלק מרגרסיה פסיכולוגית שמתרחשת לאחר הלידה, האמא זקוקה לתחושת בטחון, לתחושה שהיא מוחזקת ומחובקת ושידאגו לה. כאשר צרכים אלו לא נענים, האשה חשה זנוחה, בודדה וחסרת בטחון.
בתרבות שלנו לבעל יש תפקיד חיוני ביחס לאם, אולם גם לו יש צרכים דומים במשך תקופה זו. במצב כזה ובדומה ללידה, נוכחותה של דולה לאחר לידה גורמת הן לאם והן לאב לחוש בטוחים. האב חש גם תחושת הקלה מכך שעול האחריות שהדולה נושאת על כתפיה הוסר ממנו.
כיצד דולה לאחר לידה יכולה לסייע לך
דולה לאחר לידה תיתן לך תמיכה כללית בבית – אם את זקוקה לכמה שעות שינה, אם צריך לשטוף כלים או להעמיד סיר מרק, או שתרצי שתלווה אותך לביקור בטיפת חלב (במיוחד לאמהות לתאומים ומעלה), או אצל רופא הנשים.
אם תרצי דולה לאחר לידה תוכל להעניק לך הדרכה וייעוץ בנוגע לטיפול השוטף בתינוק ובעצמך, בתחום ההנקה ותנוחות ההנקה, להמליץ בעת הצורך לפנות ליועצת הנקה, בשאלות העולות כשהתינוק בוכה או אינו רגוע ועוד.
ואולי מעל הכל, דולה לאחר לידה תהיה שם כדי להעניק לך תמיכה רגשית וכשתרצי לדבר עם מישהו. כך גם האבא יידע שהאישה שאיתו לא נשארת לבד, כשהוא נקרא לחזור עבודה.
אני מזמינה אותך להתקשר.
שלך, מגלי
052-9961610
http://www.magali.co.il