לא מעט נשים מעדיפות ללדת באופן טבעי. לעזרתן נחלץ כדור הפיזיו הגדול, שמחליף את האפידורל ושאר משככים. יעלה, ענבר, וקרן שחוו לידה עם הכדור מדברות על הפלא
צילום: גידי אבינערי
לפני כשבוע וחצי ילדה יעלה ממודיעין במזל טוב את בתה השלישית. להבדיל מהלידות הקודמות שהתנהלו בצורה רגילה לחלוטין, הפעם - ברגע שהגיעה לקבלה - ביקשה יעלה כדור fit ball , או בשמו המקוצר כדור פיזיו, כדי להקל על הצירים. "עמדתי בקבלה כשהכדור הגדול על המיטה ונשענתי עם החזה על הכדור", מתארת יעלה את הליך הכניסה לבית היולדות, "בכל פעם שהחל הציר התנועעתי בעזרתו עם האגן. כשעברתי לחדר הלידה נעמדתי בעמידת שש עם הידיים והחזה על הכדור והשתמשתי בתנועות על הכדור כדי להרגיע את הכאבים. בלי אפידורל, הצירים התקצרו ומשהו כאילו השתחרר בגוף. לא שלא כאב לי, אבל הרגשתי שאני עושה משהו למען עצמי וגם כאילו שאני מקבלת את הציר יותר בקלות. תכננתי לסיים את הלידה בכריעה מעל הכדור אבל לצערי בסוף המיילדת ביקשה שאשכב לרגע כדי לפקוע את המים ואז ביקשה שאלחץ, והלידה הסתיימה תוך דקות". לעומת הלידה הראשונה בה הרגישה יעלה כי האפידורל שיתק חצי מגופה ולא קידם את הלידה, הפעם היא מתארת תחושת השתתפות פעילה שעזרה לקדם את הלידה.
מרגיע טבעי
את כדור הפיזיו הכירה יעלה משיעורי התנועה בהיריון. למרות שהיה לה זה ההיריון השלישי, זו הפעם הראשונה שהיא עוברת אותו בחיוניות ובקלילות. במשך כל ההיריון היא לא עזבה את כדור הפיזיו, נעזרה בו להקלה על כאבי הגב, לשחרור מפרקי האגן ולהקלה על כל מה שכאב, משך ולחץ. כאמור, הכדור ליווה אותה גם בהליך הכניסה לבית היולדות ובתחילת הלידה.
גם ענבר וינשטיין ממודיעין ילדה את בנה השני יואב לפני כשנתיים וחצי בעזרת כדור זה. כשהגיעה להדסה הר הצופים עם צירים מתקדמים היא ביקשה לקבל אפידורל כדי להקל על הכאבם. עם פתיחה שאפשרה כבר ללדת הציעה לה המיילדת שתיעזר בכדור הפיזיו שנמצא בחדר הלידה (בניגוד לבתי חולים אחרים, בהם האפידורל מצריך להישאר במיטה ללא תזוזה, קיבלה ענבר סוג אלחוש שאיפשר לה לרדת מהמיטה). "קמתי בזהירות, הנחתי שתי ידיים וראש על הכדור שהיה על הרצפה וכרעתי בעמידת שש מאחוריו. בצורה הזו מרכז הכובד שלי היה על הכדור והתנוחה הייתה מאד טבעית עבור העובר, שהיה צריך לרדת למטה. לא הרגשתי כל כך את הצירים ואחרי 15 דקות בתנוחה כזו לחצתי כמה לחיצות חזקות, ולמרות שיואב היה די גדול, 3.600 ק''ג, הוא יצא במהירות ישר לידי המיילדת שקיבלה אותו מאחור".
קרן ממודיעין עברה לידה ראשונה מאד טראומטית, שתחילתה בצירים כואבים וסופה בחדר הניתוח. הלידה השנייה הייתה עבורה חוויה מתקנת באופן קיצוני, לידה חיובית וזורמת. שלב הצירים היה אמנם ארוך ונמשך מעל ל-12 שעות; אך את השעות הללו היא עברה בביתה, בתנועות רגועות על הכדור, שעזרו להקל על הכאב עד שהגיע זמנה ללדת. בחדר הלידה היא המשיכה את התנועות עוד ארבע שעות עד שעברה לשימוש באפידורל והחלה בלידה הפעילה בצורה המסורתית.
סיפור דומה אנחנו שומעים ממרב מכפר אורנים, שהשתמשה בכדור להרגעת הכאבים כל הדרך מהרכב לחדר היולדות. בהמשך היא עברה למקלחת ויחד עם השפעתם המרגיעה של המים המשיכה לעשות תנועות אגן מרגיעות על הכדור. התינוק נולד ללא חתכים ובלי תפרים.
"השימוש בכדור הפיזיו בחדר הלידה ממש לא חדש אצלנו", מבהירה המיילדת אתי שילר מרעות שעובדת בבית החולים אסף הרופא. "הכדור נמצא כמעט בכל חדר ואנחנו משתמשות בו די הרבה. אשה שרוצה ללדת לידה טבעית, שמוכנה לוותר על האפידורל ואפילו לסבול קצת יותר כדי ליהנות מחוויית הלידה, אני ממליצה ומציעה לה ללדת בעמידת שש כשהכדור על המיטה והיא נשענת עליו. את הלידה אני מקבלת מאחור. רק אתמול יילדתי מישהי שהגיעה אלינו עם הכדור שלה מהבית".
בזכות התנועה
מי שמדריכה נשים לפני לידה להתרגל לכדור המרגיע היא מרנינה קנר, בוגרת וינגייט בחינוך גופני עם התמחות והסמכה להתעמלות בהיריון ולאחר לידה. מרנינה מלווה במשך יותר מ-20 שנה את נשות האזור בהריונן ולאחר הלידה בחוגי ההתעמלות לנשים שהיא מעבירה ברעות. לכדור הפיזיו נחשפה כשעבדה במשך שמונה שנים במועדון יולדות שיבא בהדרכת נשים בהיריון ולאחר לידה. לאחרונה סיימה קורס תומכות לידה (דולות), ובפניה נפתח עולם חדש של תמיכה באשה היולדת. מרנינה: "אני אמא לשלוש בנות מקסימות, כולן נולדו בלידה רגילה. עם כולן הייתה לי חוויית לידה טובה ומאושרת. לידה קלה, מהירה, שבה בנותיי כל אחת מהן החליקה והגיחה לאוויר העולם. אבל כשאני חושבת איך ילדתי אז ואיך הנשים יולדות היום ושומעת את סיפורי הלידה של הנשים, לא יאומן שרק 25 שנה מפרידות בין סיפור הלידה שלי לשלהן. מנקודת מבטי, ההבדל הוא שנות אור!.
"אני", מדגימה קנר, "הגעתי לחדר לידה והכל היה על פי פרוטוקול ברור וידוע מראש. חוקן, גילוח ושכיבה על הגב במיטה. לא לזוז, לא להתנועע, לא לקום, לא עיסוי, לא צמחי מרפא, לא לשתות ולא לאכול. רק וילון ירקרק ודקיק הפריד ביני לבין היולדת ששכבה וצרחה לצדי. וכמובן לקינוח - חתך ותפרים לפי הנהלים.
"עם השנים למדתי פעילות גופנית לנשים בהיריון ולאחר לידה, ולימדתי נשים שאפשר גם אחרת. חשוב להתנועע, חשוב בהיריון להניע, חשוב לשנות תנוחות עוד בתקופת ההיריון בפעילות ייחודית לנשים הרות וכמובן בלידה. ואז, הגעתי לקורס תומכות לידה וקיבלתי לימוד משלים ונפלא לכל מה שהיה ידוע לי. עולם חדש ומופלא נפתח בפניי. עולם של מגע, עיסוי, שיאצו, צמחי מרפא, השמעת קולות, ארומתרפיה. עכשיו אני עושה את החיבור בין עולם התנועה שבאתי ממנו לתכנים החדשים שלמדתי בקורס, על מנת ליצור עבור אותה אשה שבאה ללדת חוויית לידה חיובית, קלה ומעצימה".
כחלק מעבודתה כדולה היא גם מעודדת נשים להכיר ולהשתמש בכדור הפיזיו: "בכל חדרי הלידה כיום ישנם כדורים כאלה. כשיודעים איך לתפקד עם הכדור אפשר לייעל אותו לטובת הצירים. יולדת שמבקשת את הכדור בלידה תקבל אותו מיד. לרוב ילוו אותה מיילדות שעברו הכשרה ללידה טבעית". ומה היתרונות? לא מעט: "עצם הישיבה על הכדור טובה מאוד לעמוד השדרה, הוא רך אבל לא יותר מדי ומאפשר תנועה טובה של האגן ושל עמוד השדרה. התנועתיות עוזרת לשחרר עומסים ולהפיג כאבים. התנועה על הכדור בחדר הלידה מקדמת את השלב הראשון של הצירים, של הפתיחה ושל מחיקת צוואר הרחם ומקצרת את השלב הזה. התנועה גם מבססת את התינוק בתעלת הלידה. מעבר לכך התנועה גם משחררת אנדורפינים, משככי כאבים טבעיים, והכריעה על הכדור תוך כדי תנועה מאפשרת לתינוק להחליק עם כוח הכובד בכוון הטבעי לו כלפי מטה. הלידה בכריעה עם כוח המשיכה היא לידה כפי שילדו בעבר הרחוק והיא הרבה יותר קצרה, הלחיצות יעילות יותר, נגרם פחות דימום ופחות חתכים וכאב".
אז מדוע עדיין ברוב בתי החולים נהוג ללדת בשכיבה על הגב? "לידה בשכיבה על הגב היא דבר רע. בעבר הרחוק הנשים ילדו בכריעה, אולם במשך השנים לממסד הרפואי הגברי היה נוח לקבל לידה בשכיבה על הגב. כבר לפני מאות שנים השכיבו אותנו על הגב והתחילו ללדת בצורה מאוד לא נוחה ולא יעילה".
מה רע בזה? "בשכיבה על הגב שלושה מפרקים מתוך ארבעה סגורים, וכשהאשה שוכבת עליהם אין לה יכולת תנועה. כל הלחץ של העובר נמצא על כלי דם ראשי שעובר באזור האגן ואחראי לאספקת דם לרחם ולשליה. הלחץ עלול לגרום לשיבוש באספקת הדם לעובר. בנוסף האשה צריכה ללחוץ הפוך לכוח המשיכה בצורה לא יעילה, היא אינה יכולה לזוז ולנוע ועליה עוד להוציא את התינוק. זו תנוחת הלידה הכי פחות יעילה. לעומת זאת בלידה בכריעה קדימה על הכדור התנוחה היא אנכית. התנועה עוזרת לתינוק לתקן קלות את התנוחה אם הראש עוד לא ממש ממוקם בכיוון הכניסה לאגן".
"היום הייתי יולדת רק עם הכדור ובתנוחה הפוכה", מסכמת מרנינה הממשיכה לאמן את הבנות המגיעות אליה לחוגים, לזוז על גבי הכדור, להשתמש בדמיון מודרך וליהנות מהחוויה הייחודית שמזמנים להן ההיריון והלידה. |