שולמית זלצר ליווי הריון ולידה 02-9960733 או 0549-448522

 
מי מלווה את מי?
מי מלווה את מי - המשך
פדים להנקה - מעשה ידייך
ספרים מומלצים
תרגיל - ההריון והלידה כהזדמנות
בריאה ויצירה
תרגיל - אבדן שליטה בלידה
סימני אזהרה הדורשים פניה למיון
מה לוקחים בתיק?
סימני לידה
שלבי הלידה
עבודת הלידה
בקשת העובר מאמו בלידה
האם לצום בהריון? שיעור
נוכחות ותמיכה בלידה אפידורלית
נוכחות ותמיכה בלידה אפידורלית - חלק ב
תזונה טובה בהריון
הכנה מודעת להריון
 עמוד הבית  עוד קצת עלי ועל אופן העבודה שלי  תפילת הדולה  מכתבי תודה פורום
התינוק בלידה - חלק ב

 

 

פרק ה': מהלך הלידה- התערבויות

 

בעולמנו היום לידה טבעית לחלוטין ללא כל התערבות אינה דבר מובן מאליו. בהרבה מאד לידות יש סוגים שונים של התערבויות רפואיות וברמות שונות.

עד כה דיברנו על תינוק שנולד בלידה טבעית, ועל התהליך שהוא עובר. הנחה מתבקשת היא כי תינוק שנולד בלידה שהיו בה התערבויות כאלו או אחרות יחווה קשיים מסוג שונה.

התערבות מינימלית אך נפוצה מאד היום היא השכבת האשה על גבה. כאשר האשה שוכבת על הגב בשלבי הלידה השונים הלידה עלולה להתארך ולהפוך קשה יותר. התנוחה בה נמצאת האם יכולה להקל על התינוק או להקשות עליו במהלך הלידה. באופן כללי, תנוחות זקופות ותנוחות כריעה או תליה מסוגים שונים יכולות לאפשר לצירים להיות יעילים יותר וכך ללידה להתקצר. גם בלידה עצמה ניתן להקל על התינוק במעברו החוצה ע"י המנעות משכיבה על הגב - בשכיבה על הצד, עמידה על ארבע, כריעה או כריעה תלויה/נתמכת.

ההתערבות השכיחה נוספת בלידה היא מתן חומרים מאלחשים לאם  - לא נפרט את ההשפעות השונות של כל חומר אלחוש על התינוק, אבל היום ברור כי התינוק מושפע מחומרים אלו. הוא יכול להוולד ישנוני, חלש ועם רפלקסים ירודים. תזמון נתינת האלחוש במהלך הלידה גם חשוב בהפחתת ההשפעה על התינוק במקרים מסוימים.

מלבד זאת, כאשר האשה נתונה תחת השפעת חומרי אלחוש היא הופכת פחות פעילה במהלך הלידה, הרבה פעמים שוכבת על הגב - לפעמים בלי יכולת תנועה בפלג גוף תחתון. כל המצב הזה עלול להאריך את מהלך הלידה ולהקשות על העובר בדרכו החוצה, כפי שהוזכר קודם לכן.

צריך אם כן לקחת בחשבון  כאשר בוחרים באלחוש ובסוגו את מידת ואופי ההשפעה על התינוק.

 

מתי מתרחשת הלידה?

 

איננו יודעים בוודאות מהם הגורמים לכך שלידה מתחילה, אבל כנראה שהעובר הוא אחד מהם. בשלב מסוים, כאשר העובר בשל לחיים בחוץ הוא מייצר הורמון שמעודד את תחילת הלידה. כלומר, אם הלידה מתרחשת מעצמה - סביר להניח שהעובר מוכן לחיים עצמאיים.

התערבות רפואית הגורמת לכך שהעובר יוולד בטרם הוא נתן את האות מקדימה את המועד מבחינת התינוק והוא עלול להוולד ולחוות קשיי נשימה, או אגירת נוזלים בריאה.

אמנם חשוב לזכור שהרבה פעמים התערבויות רפואיות כאלו מצילות חיים, אבל יש מקרים שהן נעשות מסיבות טכניות של נוחות ואפשר לנסות להפחית את מספר המקרים הללו.

 

ניתוח קיסרי בפני עצמו יכול להקשות על התינוק את חווית החיים הראשונית. התינוק הזה לא חווה את הצירים שמעסים את גופו, סוחטים מריאותיו נוזלים. התינוק הזה דילג על אחת מחוויות החיים שהוא מצפה להן, בעצם. היציאה שלו לעולם היא פתאומית וללא הכנה מראש- מבחינתו. על מנת להקל עליו עלינו קודם כל להכיר בכך שהוא נתון בקושי מסוים. תינוק כזה זקוק ליותר מגע ועיסויים מאשר תינוק רגיל, ועלינו להעניק לו אותם.  אם הניתוח הוא בהול, כלומר הלידה התחילה מעצמה, ומסיבה של מצוקה עוברית או אמהית  הבהילו את היולדת לניתוח לתינוק יש יתרון בכך שהוא כבר בשל לחיים בחוץ וגם חווה חלק מהצירים על יתרונותיהם.

היום בניתוחים קיסריים ישנה הפרדה של האם מהתינוק מיד לאחר הלידה, לפעמים לשעות רבות. בדרך כלל אין לכך הצדקה רפואית - כפי שאמרה ד"ר דינה צימרמן  בהרצאה בקורס - והדבר יכול להקשות על האם  והתינוק עוד יותר. חשוב לתינוק שנולד בניתוח קיסרי להיות במגע עור לעור עם אמו, לינוק לאחר הלידה, ולשהות עם אמו כמה שאפשר.

התערבויות רפואיות בהולות אחרות, כמו מלקחיים או ואקום, עלולות להיות טראומתיות לתינוק, גם מבחינה רגשית וגם מבחינה פיזית. 


סיכום- כל עוד הנר דולק אפשר לתקן...

 

בוודאי שהכי טוב הוא להמנע מהתערבויות, אם על ידי הכנה טובה של היולדת ללידה, ע"י בחירה של מקום נעים ליולדת ללדת בו, שימוש בתנוחות טובות וכן הלאה. אבל במקרים רבים אין ברירה, והנסיבות מובילות לחווית לידה שאינה חיובית לתינוק.

תיקון של חוויה יכול להיות בשני מישורים: המישור הגופני והמישור הרגשי - נפשי.

במישור הגופני עלינו לדעת שתינוקות שעוברים חווית לידה לא פשוטה זקוקים עוד יותר מתינוק רגיל למגע. מגע עוטף ומחבק ולעיתים למגע מטפל. המגע עבור התינוק (כפי שהוא עבור כל אדם) הוא דרך תקשורת נוספת, דרך להביע אהבה ואכפתיות, אך לתינוק שחווה חוויה גופנית לא קלה המגע יכול להוות תיקון גופני.

כפי שנאמר לעיל, תינוקות שלא נולדו אלא הגיחו לעולם בניתוח קיסרי חסרים את העיסוי שנותנים הצירים. כהשלמה מסוימת יכולים ההורים לעסות את ילדם באופן יומיומי ובכך לעזור לו להשלים חוויה זו. על עיסוי תינוקות ניתן לקרוא בספרו של לבואיה "ידיים אוהבות" ובמקומות נוספים.

לפעמים בלידה התינוק ניזוק ממש - למשל, כאשר עצמות הגולגולת שלו עוברות חפיפה בזמן המעבר בתעלת הלידה ועצב נתפס ביניהן. במצב כזה התינוק יכאב ויהיה עצבני וחסר מנוחה. ניתן לטפל בתופעה זו בעזרת אוסתאופתיה או קרניו סקרל שהיא שיטת טיפול משלימה העוזרת מצד אחד לעצמות לשוב למיקומן התקין ומצד שני מאפשרת לתינוק לשחזר את תהליך הלידה ולחוות אותו בצורה חיובית ושלמה יותר.

במישור הרגשי, תמיד עלינו לזכור שיש אפשרות לעיבוד ותיקון של החוויה הזו. כמו שאנו כאנשים מבוגרים מסוגלים להתמודד עם דברים קשים שעברנו, בעזרת תמיכה חברתית ומשפחתית, כך גם התינוק. 

אם האם מאמינה כי תינוקה הוא אדם לכל דבר - בעל רגשות, היא תשוחח אתו על החוויה שעבר, תסביר לו מדוע בחרה בדרך זו ללדת, תשקף לו את רגשותיו. חשוב להבחין בין החוויה של התינוק לחוויה של האם - ובכך גם לעזור לו ליצור את ההבחנה בין האם לבין עצמו.

גם אם התינוק נולד בלידה הטבעית ביותר, עדיין חשוב לדבר איתו על החוייה שעבר ולעזור לו לעבד אותה. קרן סטריינג' מדגישה את העובדה כי התינוקות הם רגישים הרבה יותר מאיתנו, ומבינים את הכוונה שבדברינו גם אם לא את המילים המדויקות. ולכן חשוב מאד לשוחח איתם, להגיב למה שהם אומרים לנו.

עלינו לזכור כי התינוק הוא היצור החשוב ביותר בלידה. הלידה קורית בגללו ועבורו. עצם תשומת לב זו תשנה את התפיסה שלנו לגבי הלידה וקבלת הפנים של התינוק לעולם.

 

 


ביבליוגרפיה

 

  1. יוסף שנקר ואוריאל אלחלל. ההריון, הלידה והיולדת . ירושלים: הוצאת גרפית, 1998; 172-177.
  2. ד"ר תומס ורני וגון קלי. החיים המסתוריים של התינוק טרם לידתו. הוצאת זמורה ביתן 

 

  1. Frederick Leboyer. Birth without Violence: Revised edition. Healing Arts Press, 2002, Internet version: http://www.eco-action.org/dt/bwv1.html

 

  1. Sheila Kitzinger. GIVING BIRTH how it realy feels .London:Victor Gollancz Ltd, 1987; 185-194.

 

  1. Sheila Kitzinger. The experience of childbirth. London: Penguin Books, 1988; 233-7.

 

  1. Rahima Baldwin. Special delivery. Berkley, California: Celestial Arts,1986 ; 133-140.

 

  1. Penny Simkin, Janet Whalley, Ann Keppler. Pregnancy, Childbirth and the Newborn the complete guide. New York: Meadowbrook Press, 1991; 158-9.

 

  1. karen strange information pack -שנשלחה למשתתפות יום העיון שלה במאי 2007

 

 


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים