הכל אודות אמא - תמיכה וליווי בהריון, לידה והורות ראשונית. רויטל: 0509809102

 
מכתבי תודה
סיפורי לידה
מהי דולה
 עמוד הבית  אודות  דולה - ליווי בלידה  הכנה ללידה פורום
תנועתיות בלידה

בחלק הקודם של המאמר דנו בחשיבות התנועה במהלך ההריון. כעת נדון בתנועתיות בלידה: נראה מה היתרונות, נכיר תנוחות מומלצות ללידה, נלמד איך אפשר להשתמש בתנועתיות בלידה גם תחת השפעת אפידורל ואיך ניתן להשתמש בתנועתיות כדי לעזור להתברגות נכונה של ראש התינוק במצבים ומנחים לא רגילים.

תנועתיות בלידה מובילה לקיצור זמן הלידה, מספקת דרכי התמודדות עם כאבי הצירים ומעודדת הפרשת הורמוני לידה. השימוש בתנוחות זקופות במהלך הלידה עוזר לתינוק להתברג בצורה נכונה (בשל השימוש בכוח הכבידה וגם בגלל שהאגן נפתח בצורה מירבית שלא כמו בשכיבה על הגב) ועוזר לרחם לבצע את תפקידו. בנוסף, יש פחות קרעים בפרינאום. לכל שלב בלידה יש תנוחות מומלצות, ומה שחשוב הוא לשמור על תנועתיות - מדי פעם להחליף תנועה ולהתחבר להרגשה הפנימית – מה מתאים לכל אישה בזמן נתון. רצוי להתאמן על התנוחות עוד לפני הלידה, כדי להרגיל את הגוף לבצע אותן ללא מחשבה אלא מתוך אינסטינקט.

תנוחות מומלצות לשלב הראשון בלידה (צירי הפתיחה):                                                           ישיבה מזרחית: תנוחה מעולה להפוגה בין הצירים.

תנוחות אסימטריות: מרחיבות את מפרקי האגן.

תנוחות הישענות קדימה: בישיבה על כסא לכיוון המשענת שלו, בישיבה על הרצפה ולהישען על כדור, בעמידה להישען על הקיר או להתכופף ולהישען על כסא/ספה. אלו תנוחות שמאוד מומלצות לקבלת עיסוי.

ישיבה על הכדור: דרך נפלאה לעשות סיבובי אגן ולנצל את כוח הכבידה מבלי להתעייף מדי. ניתן לשלב זאת עם הישענות קדימה.

שכיבה על הצד: כשאת רוצה לנוח או כשאת מחוברת למוניטור עדיף לשכב על הצד ומדי פעם להרים רגל עליונה מכופפת למעלה. גם כשלוקחים אפידורל מומלץ להשתמש בתנוחה זו וכדי לשמור על תנועתיות מומלץ לבקש מדי פעם מהמיילדת להתהפך לצד השני, וגם להיעזר במלווה/מלווים שלך כדי שיסובבו מעט את הרגל העליונה. התנועה הזו מרחיבה את האגן ומקלה על התברגות יעילה של התינוק.

תנוחות מומלצות לשלב השני בלידה (צירי הלחץ):                                                               התנוחה השכיחה בחדרי הלידה היא חצי שכיבה-חצי ישיבה. בתנוחה זו האגן לא נפתח בצורה המירבית, וגם קשה יותר ללחוץ נכון כיוון שהסרעפת ושרירי הבטן הרוחביים פחות משתתפים בלחיצה. תנוחות מומלצות יותר לזמן הלחיצות הן:

כריעה: זו תנוחה שקשה לשבת בה הרבה זמן ומתעייפים מהר. מומלץ לעבור אליה רק כשראש התינוק ממש בהכתרה, כלומר מבצבץ.

ישיבת ברכיים: יושבים על הברכיים עם גב זקוף, המיילדת תשב מאחורייך וכך תקבל את התינוק.

שכיבה על הצד: כפי שהסברתי לעיל, בשלב זה יש להרים את הרגל העליונה כפופה למעלה.

כשהעובר נמצא במנח או מצג לא רגיל לתנועתיות יש מקום חשוב כדי לעזור לו להתהפך ולהסתובב למצג אופטימילי. בזמן הצירים שימוש בתנוחות זקופות אסימטריות, סיבובי אגן, עמידת שש כשהאגן מוגבה – כל אלה יעודדו את התינוק לשנות את תנוחתו למצג עורף קדמי, ויסייעו בהורדת הסיכוי ללידה מכשירנית או ניתוח.

במנח עורף-אחורי: התנוחה האופטימלית בזמן הלידה היא שעורפו של התינוק יהיה קדמי (כלומר עליון, קרוב לבטן שלך). לפעמים התינוק מסובב כך שהפנים שלו קדמיות והעורף אחורי ואז קשה יותר להוציאו והלידה מתארכת. ישיבה על הברכיים ועמידה על שש כשהראש נמוך מהאגן – תוך סיבובי אגן, יסייעו לתינוק להסתובב. בשלב השני של הלידה התנוחה המומלצת היא כריעה.

במצג עכוז: כשהתינוק יושב כך שרגליו כלפי הנרתיק – הלידה תהיה קשה ומסובכת יותר, וכיום לרוב יעדיפו לנתח. תנועתיות ושימוש בתנוחות מסויימות יאפשרו לתינוק יותר מקום ברחם וכך יוכל להתהפך ולהתברג כראוי. לדוגמה – שחייה, עמידת שש כשהאגן מוגבה, סיבובי אגן.

במנח רוחבי או אלכסוני: הליכה, עמידת ברכיים וסיבובי אגן יכולים לסייע להיפוך.

לתנועתיות בהריון יש יתרונות גם לאחר הלידה: בשל העבודה על השרירים נשמרו הכוח והאלסטיות שלהם ולכן תהיה התאוששות מהירה יותר של הגוף מתהליך ההריון והלידה. בנוסף, נשים שהיו מורגלות בפעילות גופנית כדרך חיים, לרוב יחזרו מהר יותר להתאמן.

כפי שראינו פעילות גופנית יכולה להקל על הכאבים בזמן הלידה ולקדם את הלידה. התנועתיות מאפשרת לאישה לקחת חלק פעיל בלידה, וכך היולדת תופשת את הלידה כחוויה חיובית יותר ומעצימה, מאשר לידה פאסיבית.

ראוי להזכיר שוב שפעילות גופנית חשובה - כל זמן שמהלך ההריון תקין. תמיד חשוב להיות קשובות לסימני עייפות של הגוף, גם במהלך ההריון וגם בתהליך הלידה – להשתדל לא להתיש את עצמינו כבר עם תחילת הצירים, חשוב גם לנוח ולאגור כוחות להמשך התהליך. בנוסף, יכול להיות שגם תנוחות מסוימות שתורגלו במהלך ההריון יתגלו כלא נוחות בזמן הלידה, ולכן רצוי להרגיל את הגוף לכמה שיותר תנוחות ותנועות ובמהלך הלידה למצוא את מה שמתאים לך וכמובן לשנות תנוחה ברגע שמרגישים חוסר נוחות.

ולסיכום, הדבר שהכי מדרבן נשים בהריון לעשות מעשה כלשהוא הוא הידיעה שיש בכך תועלת לעובר. יותר ויותר מחקרים שנעשו לאחרונה מראים שתינוקות לנשים שהתעמלו בהריון מראים ציוני התפתחות גבוהים יותר ואחוזי שומן נמוכים.

מאחלת לכן הריון קל ולידה פעילה

 

רויטל גפני

תמיכה וליווי בהריון, לידה והורות ראשונית

0509809102

revitalgaf@walla.co.il


כל הזכויות שמורות © צרו קשר קורס דולות שיווק באינטרנט לידה הריון תקנון והצהרת פרטיות הקמת אתרים