בס"ד
דולה –מהי ולמה?
לידה,היא חוויה משמעותית ומכוננת מאד בחיי אשה. תומכת לידה-דולה, אינה המצאה חדשה. מימים ימימה, ליוו, נשים מיומנות את היולדת, באהל, בשדה או בבית. המעבר ללידה בבית-חולים, הגביר את תחושת הבטחון של היולדת, אך הוא מלווה לעיתים בתחושות ניכור ואפילו בדידות. פעמים רבות אותה מיילדת שמסייעת ליולדת מסוימת, אחראית בו זמנית לעוד יולדת או יותר. לפיכך,לא בכל רגע נתון, עומדת היא לרשות היולדת. דולה שמלווה יולדת נמצאת שם בשבילה! מהרגע שהיולדת מזמינה אותה, עד להגיעה למחלקת יולדות.
הדולה קשובה לכל צרכי היולדת,ופשוט נמצאת עימה לחלוטין. תפקידה העיקרי של הדולה הוא ל"גדל" את היולדת בעיני עצמה. הדולה עוזרת לה להכיר עצמה יותר. לגלות בתוכה כוחות נשיים, גופניים, עוצמה רוחנית ונפשית והמון כלים שניתנו לה מהבורא, למילוי תפקידיה, כאשה.
איך זה מתרחש?
אשה שפונה לדולה, נפגשת עימה לפגישת הכרות, בראשונה (ללא התחיבות, משום צד, בד"כ). אם לשתיהן נראה שמתאים לצאת יחד ל"מסע משותף לקראת לידה מעצימה" תפגשנה שוב, כדי לשמוע על צרכי היולדת, חלומותיה, ומהם הדרכים לממשם. הדולה מפנה את הזרקור לכוחותיה של היולדת כאשה בכלל וכאשה המיוחדת שמולה. הן משוחחות על תנועתיות ותנוחות בלידה מלווה בתרגול, לפי הצורך. על הורמונים שהגוף מפריש בלידה, כדי לקדם אותה ולהקל על התהליך. על התערבויות רפואיות, מתי , למה, תועלת ומחיר. והרבה על פעילותן המשותפת לקראת לידה טובה ומעצימה. הדולה גם מספרת ומדגימה חלק מ"ארגז הכלים" שלה, לסיוע ליולדת. ובעיקר הדולה מקשיבה לרצונות, לצרכים, ליכולות ואף לחששות, על-מנת להיות מחוברת לצורכי היולדת כמה שיותר (גם אם לא תדבר), בעת הלידה.
למי מתאים לקחת דולה?
- מי שרוצה שהלידה שלה תהיה חוויה מעצימה בשבילה-רוצה לעלות קומה בנשיות ואמהות ואף בזוגיות!
- מי שחשובה לה תמיכה נשית, ומעדיפה אשה שאינה מעורבת רגשית להיות עימה בלידה(תשמח לבשר לאימה-שהיא סבתא, בטלפון. אולי גם אימה תעדיף כך...)
- מי שיודעת , שבעלה לא יכול למלא כל צרכיה בלידה (הלכתית,רגשית ועוד...ללא כל שיפוט!)
- מי שחוותה לידה קשה ומבקשת חוויה מתקנת.
- מי שילדה בניתוח,או מדברים עימה, על אפשרות כזו ורוצה, להגדיל הסיכויים ללידה רגילה. (הוכח מחקרית שנוכחות דולה, מעלה משמעותית את הסיכוי ללידה רגילה ועם מעט התערבויות רפואיות!)
- למי שחוששת מהלידה.
- ולכל מי שפשוט רוצה דולה!...
|