זכויות היולדת והיילוד -עשרת הצעדים ליוזמה הבינלאומית IMBCI
עשרת הצעדים של היוזמה הבינלאומית למען היולדת-ילוד
(International Mother-Baby Childbirth Initiative – IMBCI)
עשרת הצעדים של היוזמה הבינלאומית למען היולדת-ילוד (IMBCI) מבוססים על תוצאות המחקר הזמינות והטובות ביותר אודות הבטיחות והיעילות של בדיקות, טיפולים והתערבויות אחרות ליולדת ולילוד. "בטוח" פירושו שהטיפול ניתן באמצעות נהלי עבודה המוּכָחים מחקרית כממזערים את הסיכונים לטעוּת ולנזק ותומכים בפיזיולוגיה של הלידה. "יעיל" פירושו שהטיפול הניתן משיג את התועלת הצפויה והולם את צורכי היולדת והילוד, על סמך הוכחות מוצקות. טיפול בטוח ויעיל ביולדת ובילוד מספק את התוצאות הטובות ביותר לבריאותם תוך שימוש הולם ושמרני במשאבים ובטכנולוגיה.
למוסדות המספקים שירותי לידה מיטביים ליולדת-ילוד יש מדיניות כתובה, המיושמת בחינוך ובעבודה השוטפת, והמחייבת את המטפלים מטעמם:
צעד 1
לטפל בכל אישה בכבוד ובהוקרה, תוך כדי יידועהּ ומעורבותה בקבלת החלטות טיפוליות הנוגעות לעצמה ולתינוקה, בשפה שהיא מבינה, בהתחשב בזכותה להסכמה ולסירוב מִדעת.
צעד 2
לרכוש וליישם באופן שוטף ידע ומיומנויות במיילדוּת המקדמים ומיַיטְבים את הפיזיולוגיה התקינה של ההריון, הלידה, ההנקה ומשכב הלידה.
צעד 3
ליידע את היולדת על היתרונות של תמיכה רצופה במהלך הלידה, ולשמור על זכותה לקבל תמיכה כזו ממלווים על פי בחירתה, כגון בני/בנות זוג, בני משפחה, דולות או אחרים. תמיכה רצופה הוּכְחָה כמפחיתה את הצורך במתן משככי כאבים במהלך הלידה, מורידה את שיעור הלידות המכשירניות/ניתוחיות ומגדילה את שביעות הרצון של היולדות מחוויית הלידה שלהן.
צעד 4
להציע שיטות לא תרופתיות להקלה ושיכוך כאבים במהלך הלידה, להסביר את יתרונן באִפשוּר לידה תקינה ומניעת נזק מיותר, ולהדריך יולדות (ומלוויהן) איך להשתמש בשיטות אלו, הכוללות מגע, אחיזה, עיסוי, שהיה במים, וטכניקות התמודדות/הרפיה. לכבד את ההעדפות והבחירות של היולדות.
צעד 5
לקבוע נהלי עבודה ספציפיים מוכחים מחקרית, הידועים כמועילים לתמיכה בפיזיולוגיה התקינה של הלידה ומשכב הלידה, ובכללם:
· לאפשר ללידה להתפתח ולהתקדם בקצב שלה, תוך הימנעות מהתערבויות המבוססות על מסגרות זמן מקובעות, ושימוש ברישום מהלך לידה (פַּרטוֹגרמה) למעקב אחר התקדמות הלידה
· להציע ליולדת גישה בלתי מוגבלת לאוכל ושתיה כרצונה במהלך הלידה
· לתמוך ולעודד אותה ללכת ולנוע בחופשיות ולסייע לה להשתמש בתנוחות שהיא בוחרת, כולל כריעה, ישיבה, ידיים-ברכיים, ולספק אמצעי תמיכה לתנוחות אנכיות
· שימוש בטכניקות להיפוך הילוד ברחם וללידה נרתיקית במצג עכוז
· לאפשר מגע עור בעור מיידי וממושך בין היולדת לילוד, להבטחת חום, התקשרות, התחלת הנקה וגירוי התפתחותי, ולהבטיח שהאם ותינוקה יישארו ביחד
· לאפשר מספיק זמן למעבר דם טבורי אל הילוד לאספקת נפח הדם, החמצן והחומרים המזינים שהוא מספק
· להבטיח לאם גישה מלאה לתינוק חולה או פג, כולל מתן טיפול קנגורו, ותמיכה באֵם לספק לו את החלב שלה (או חלב אֵם אחר) במקרה שההנקה אינה אפשרית
צעד 6
להימנע מהליכים ומדפוסי עבודה העלולים להזיק ושאין תמיכה מדעית לנקיטתם באופן שגרתי או תכוף במהלך לידה תקינה. כאשר השימוש בהם נשקל במצבים ספציפיים,עליו להיות מגובה במיטב ההוכחות הקיימות שהתועלות הצפויות גוברות על הנזקים האפשריים, ויש לדון עליהם במפורט עם היולדת כדי להבטיח את הסכמתה מדעת. אלה כוללים:
· גילוח
· חוקן
· הפרדה ידנית של קרומי השפיר מדופן הרחם ('סטריפינג' או ' סוויפינג'(
· פקיעה יזומה של הקרומים
· השראה ו/או זירוז לידה באמצעים תרופתיים
· בדיקות נרתיקיות חוזרות
· מניעת אוכל ושתיה
· השכבת היולדת במיטה
· מתן עירוי נוזלים תוך-ורידי
· ניטור עוברי אלקטרוני רציף (מוניטור)
· אמצעים תרופתיים לשיכוך כאב
· החדרת צנתר לשלפוחית השתן (קטטר)
· תנוחת פרקדן עם רגליים מורמות (ליתותומיה)
· לחיצות מוּנְחות על ידי המטפל
· הפעלת לחץ על הפוּנדוּס (טכניקת קריסטֶלר)
· |