דף הבית מצאי דולה! מהי דולה פגוש את הדולות דולה וחדרי לידה דולה מלווה לאחר לידה מניעת חתך בלידה פורום

ערכה ארומתרפית לדולה

דולות, ומטפלות יקרות

מאמר זה עוסק בתחום המרתק של הארומתרפיה, ומתמקד בהיותו כלי עזר חשוב ביותר של הדולה, בעיקר במהלך הלידה. במאמר ניתן ביטוי לתפיסת העבודה עם יולדות בחדר הלידה, ונפרט את "ארגז הכלים הארומתרפי" שמלווה את הדולה במפגשה עם היולדת.

אך אל נקדים את המאוחר – חשוב שנסביר תחילה מהי הארומתרפיה, איך היא משפיעה על הגוף בפיזי וברגשי. הארומתרפיה היא אומנות השימוש בשמנים אתריים, שמנים צמחיים ותמציות אם. הארומתרפיה עתיקה כמעט כאנושות כולה. משחר ההיסטוריה, הכירו בני האדם את השפעות הריח על הגוף, על הרגש. מרפאים ושמאנים שרפו צמחים במדורות והושיבו את מטופליהם בענן הריח והעשן על מנת שיספגו את החומרים שנפלטו מהצמחים ויבריאו. שמני המור והלבונה נזכרים כמטהרי בית המקדש, והרשימה עוד ארוכה.

עם התקדמות הטכנולוגיה והמדע, השכילו בני האדם למצות את השמנים הנדיפים ולשמרם באמצעים משוכללים, איכות השמנים עלתה, ומגוון השמנים הזמינים למטפלים גדל משנה לשנה.

מהו השמן האתרי?

השמן האתרי אלו מולקולות של חומרים נדיפים המיוצרים על ידי הצמח, בעיקר על מנת להגן על עצמו. כדי שצמח יוכל להתגונן בפני מזיקים, חיידקים, וירוסים ופטריות, הוא מיצר חומרים המסוגלים להשמיד, לתקוף ולהרחיק מעליו את המזיקים. הצמח, מיצר גם פרומונים למשיכת חרקים הנחוצים בתהליך האבקה. חומרים אלה, משמשים אותנו, בני האדם, לאותם המטרות ממש.

צמח הקורנית (timus vulgaris ) מיצר חומרים (תימול או לינלול) הפוגעים בחיידקים, ומטפלים בדלקות. עשב הלימון (Lemmon grass) מייצר חומרים (ציטראל ) המשמשים כקוטלי פטריות ומרגיעים.

איך חודר השמן האתרי לגוף?

השמן האתרי חודר לגוף דרך מערכת הנשימה, העור ומערכת העיכול. ניתן להשתמש בשמנים אתריים, בהרחה, בעיסוי ובצריכה פנימית. לכל אחת מהשיטות יתרונות משלה.

מנגנון הריח הוא אחד ממנגנוני האזהרה המרתקים. ריח רע הנודף ממזון מקולקל, או שריפה, או כל תהליך אחר, מאפשר לנו לזהות סכנה ולהציל חיים. ריח טוב מושך אותנו (למשל לבני זוג פוטנציאליים או למזון), ומעלה בנו זיכרון ישן, ממאגר הנתונים של המוח.

מולקולות הריח, עוברות בדיפוזיה דרך עצם מחוררת באף אל רשת של קולטנים המקושרים למערכת עצבית וכלי דם. משם חודרות המולקולות למוח ולאיברים אחרים ויוצרות השפעה כימית הבאה לידי ביטוי בתחושות פיזיות ורגשיות.

השמן האתרי חודר לגוף גם בעיסוי דרך העור. מולקולות הריח עוברות את העור, וחודרות ישר לדם. משם הן מועברות לכל אברי הגוף ונותנות השפעתן בהתאם לסוג החומר וריכוזו. השמן הנושא, אינו חודר לגוף, למרות התחושה שהוא "נספג" בגוף. בפועל, חודר השמן הנשא בין שכבות העור ותאי העור המתים, מרכך ומזין את העור, אך אינו חודר מעבר לכך.

שמן אתרי שנלקח בצריכה פנימית, עובר קודם כל למערכת העיכול, ומשם דרך הדם לאברי גוף אחרים. צריכה פנימית של שמנים אתריים מותרת רק בפיקוח מטפל ובמינונים מוגדרים.

מהן הסכנות בשימוש בשמנים אתריים?

השמנים האתריים הם חומרים פעילים מאוד, מוכרים למדע, וכמו התרופות, שימוש לא מבוקר עלול לגרור אחריו נזק רב. ישנם שמנים שאסור להיחשף לשמש לאחר השימוש בהם, אחרת נקבל כתמי שמש שאינם יורדים. שמנים אחרים עשויים לגרום לגירוי בעור כשמניחים אותם לא מהולים על שטח העור.
מתי אסור להשתמש בשמנים אתריים?
אסור להשתמש בשמנים אתריים כשצורכים סטרואידים, כימותרפיה, ומטופלים בתרופות מסוימות. ישנם שמנים כמו מנתה כדורית (pennyroyal ) הגורמים להפלה אצל אישה הרה, ואסורים לשימוש על ידה, אפילו לא בהרחה. בכל מקרה של ספק – יש לפנות לסמכות מקצועית. יש לקחת בחשבון, שהשמנים האתריים נמצאים בגוף עד שש שעות, ולאחר מכן מופרשים בשתן. לפעמים, כשיש תגובה לא נעימה, צריך לשתות ארבע עד חמש כוסות מים, להשתין...ולהיפטר מעודף השמנים.
איך משתמשים בשמנים אתריים?
ניתן להשתמש במבער שמנים המיועד להדפה. מוסיפים מים לצלוחית המונחת על הבסיס, מבעירים נר קטן מתחתיה, ומזליפים מספר טיפות של שמן אתרי טהור על המים. החום המתפשט במים יאדה את השמן האתרי הצף על המים לחלל החדר. בעיסוי נשתמש בשמן בסיס כגון שמן שקדים מתוקים, שמן קלנדולה, שומשום ואחרים, כולם מכבישה קרה! נוסיף לשמן הבסיס שמנים אתריים בריכוז ממוצע של 2% ( 2 סמ"ק או 40 טיפות של שמן אתרי לכל 100 סמ"ק שמן נושא ) ונעסה את הגוף.

צריכה פנימית של שמן אתרי מתאפשרת רק בהנחיית מטפל מוסמך בארומתרפיה ולא תעלה על שתי טיפות שמן אתרי. רצוי במעט דבש להולכת השמן לתוך מערכת העיכול.

ארגז הכלים הארומתרפי של הדולה

בחלק זה של המאמר, נתייחס ל"כלי העבודה הארומתרפיים" של הדולה במפגשה עם היולדת. הדולה פוגשת את היולדת בסמוך ללידה, כשמופיעים סימנים מבשרי לידה: דימום, ירידת מים או צירים. חלק מהיולדות נמצאות בטיפול דולה עוד במהלך ההיריון, כתמיכה לתהליך כולו, אך רוב הנשים שהריונן תקין ומתקדם כהלכה, מתראות איתה רק בסמוך ללידה.

הנשים שמטופלות במהלך ההיריון, פוגשות בכלי הראשון ב"ארסנל" הדולה – משחה לטיפול בסימני מתיחה. השימוש במשחה זו מתחיל בשבוע הארבעה עשר לערך (סוף טרימסטר ראשון ). המשחה מורכבת משמני בסיס כגון חמאת שיאה, נבט חיטה העשיר בוויטמין E, או קלנדולה וכמובן תוספת של וויטמין E. השמנים האתריים המוספים למשחה הם לבנדר , אילנג אילנג, ומנטה חריפה . תפקידם של השמנים הצמחיים להזין את העור, למנוע ייבושו וכך לאפשר גמישות מרבית בזמן מתיחת העור ופגיעה מינימאלית בסיבי הקולגן והאלסטין. חשוב לציין, שישנן נשים שלמרות השימוש בתכשירים לסימני מתיחה, יחוו את הסימנים בכל מקרה, ואחרות, גם אם לא ישתמשו בשום מוצר, לא יראו ולו סימן אחד. גם לגנטיקה יש תפקיד במשחק....ככלל, ניתן באמצעות תכשיר זה למתן את התופעה למינימום האפשרי.

תפקיד השמנים האתריים בתכשיר הוא למנוע השתרשות חיידקים בסדקים שנוצרים בעור בזמן מתיחת העור (לבנדר), השפעה על יכולת המתיחה של העור, נוגד כאבים(מנטה חריפה) וקורטוב של נשיות ועידון...(אילנג אילנג) .

את הכלי השני בתיק הארומתרפי של הדולה, תפגוש היולדת לקראת השבוע השלושים ושתיים. המשחה לעיסוי פרינאום. משחה זו , בשימוש עקבי, עשויה למנוע חתך לידה. בכל מקרה, עיסוי בתכשיר זה, ישחרר מתח מצטבר ויכין את העור וכלי הדם לטראומה אפשרית לדוגמא חתך בלידה.

המשחה מורכבת משמני בסיס, שהחשובים בהם – נר הלילה, וחמאת שיאה. שמנים אלה מזינים את העור, ובמיוחד חשוב שמן נר הלילה, לשמירת העור מפני דלקות. השמנים האתריים, המוספים למשחה, יהיו בריכוז מינימאלי עקב רגישותו של האזור. גרניום יוסיף חיות לעור, וורבנה תעניק לרחם גירוי ליצירת פולסים חשמליים שאבדו כשהעובר ממלא את הרחם. פולסים אלה יסייעו בהתכווצות הרחם בתהליך הלידה. הלבנדר – כאמור, מרגיע.

כעקרון, ליווי היולדת במהלך ההיריון התקין, מתאפיין בעיקר על ידי עיסוי כללי מרגיע. המפגש המשמעותי הבא בין הדולה ליולדת מתרחש בחדר הלידה, בסמוך ללידה. במפגש זה, תתוודע היולדת לכלי השלישי בערכת הדולה: הכלי השלישי בערכה, הוא שמן העיסוי ליולדת. שמן זה, מופיע בהרכבים שונים, על פי טעמה של היולדת, וכמובן לפי התקדמות הלידה.

בשלב הראשון, יהיה השמן הדומיננטי, שמן היסמין. שמן זה משרה חושניות, רוגע, והתחברות לרבדים הנשיים העמוקים. ריחו המשכר של היסמין מעניק השפעה מרגיעה, המאפשרת ליולדת להרפות מתח גוף ורגש. הרפיון המתקבל מאפשר הפחתת המתח, והכנה לשלב השני של הלידה. בנוסף, שמן המרווה המרושתת, מחדד את תחושות הבטן והאינטואיציה, מרגיע כאבים ומתחבר כיסמין לרובד הנשי. העיסוי יהיה על השכמות, הגב, השוקיים ויונח ללא עיסוי אלא במריחה גם על הבטן.

בשלב הלידה השני, כשהכאבים מתגברים, והלחץ על רצפת האגן כבד ביותר, התערובת תכיל שמנים נוגדי כאבים כמנטה חריפה, פלפל שחור, מנטה – קמפור, ואגוז מושקט. העיסוי יתבצע על הגב, סקרום ושיפולי הבטן התחתונה ) לא על אברי המין בכל מקרה!!).

במקרים שהיולדת אינה אוהבת את השמנים האלה, ימלאו את מקומם שמני הדרים, שניחוחם נחשב אהוב על הרוב. תפוז, לימון, מנדרין ואחרים יפיצו ניחוח משכר. שכרון החושים הזה, מאפשר הרפית שרירים הנחוצה להפחתת כאבים. אופציה נוספת היא תערובת אפרודיזיאק, שממלאת תפקיד חשוב בשחרור עכבות במהלך יחסי המין, וכאן מאפשרת שחרור רגשי ופיזי והתמסרות לתהליך הלידה. השמנים האפרודיזים הם: יסמין, ורד, פצ'ולי, אילנג אילנג.

בזמן הלידה, נדיף בחדר הלידה שמני הדרים שייצרו אווירה מרגיעה, ויוסיפו לאפקט השחרור המתקבל כתוצאה מעיסוי השמנים על העור.

את השמנים ההדריים נפגוש גם בשפתון שנכין מחמאת שיאה. השפתון ימנע יובש השפתיים, ויחזיר לשפתיים סדוקות את החיות שהיתה בהם. הדבר חשוב במיוחד כשליולדת אין הרשאה לשתות. אין חשש מטעימת השיאה. לשפתון טעם של הדרים.

דולה מנוסה, תחזיק באמתחתה גם שמן עיסוי לרך הנולד. השמן יכיל שמן וורדים, שהינו אחד השמנים העדינים ביותר. מתאים גם לעורו הרך של התינוק אפילו בימיו הראשונים. הוורד מרענן, ניחוחו מדהים! שמן הוורדים מיועד לתערובות אפרודיזיות, ולטיפול בעור עדין ביותר. השמן יכול לשמש במפגש עם היולדת והתינוק לאחר הלידה בביתם, וללימוד עקרונות העיסוי כל-ידי דולה שהוכשרה לכך או כמתנה או כמוצר למכירה.

בהנקה עשויים השמנים לסייע בשמירה על גמישות הפטמות. במקרה זה, לא יהיו בתערובת שמנים אתריים, כדי שהתינוק לא יבלע אותם בזמן ההנקה. השמנים המומלצים הם חמאת שיאה וקלנדולה. למרות שמבחינת תכונותיו, שמן נר הלילה עדיף – טעמו רע מאוד, הוא אינטנסיבי ומסוכן לתינוק ואינו מתאים לטיפול בפטמות.

למעשה, אלו כלי העבודה הארומתרפיים העיקריים של הדולה. על מנת שנכין עצמנו לכל מקרה, נוסיף לערכה גם שמן בסיס ניטראלי, ושמני הדרים טהורים בודדים, לא בתערובת, על מנת לאפשר שינוי בתכולת התערובת על פי בקשת היולדת.

סיכום:

ערכה ארומתרפית מושלמת לדולה" תכיל"

1. משחה למניעת סימני מתיחה.

2. קרם לעיסוי פרינאום.

3. שמן הדפה.

4. שמן עיסוי ליולדת.

5. שפתון.

6. שמן עיסוי לתינוק.

7. קרם לטיפול בפטמות.

8. שמן עיסוי ניטראלי

9. שמנים אתריים בודדים בריכוז מלא.

10. מבער הדפה.

11. בקבוקים ריקים.

טיפ – את הערכה כדאי לשאת בתוך תיק איפור קשיח, שבתחתיתו מיקמנו ספוג קשה, מהסוג המשמש לסידור פרחים אמנותי. נחצוב בספוג חללים בהתאם לקוטר הבקבוקים, וכך ישמרו הבקבוקים כשהם אחוזים בספוג להבטחת יציבותם ומזעור סכנת הזליגה, ומוגנים בתיק קשיח.

הערכה פותחה על ידי ענגי חרפק – דולה וותיקה ומדריכת דולות, וארומתרפיסטית, ועל ידי סביון סגל – מטפל הוליסטי רב תחומי וארומתרפיסט. הפורמולות נבחרו על סמך הידע והניסיון שהצטבר על ידנו בתחום תמיכת הלידה והארומתרפיה גם יחד.

לפרטים נוספים ניתן להתקשר:

ענגי חרפק – 052-8364067

סביון סגל - 052-3436395

בהצלחה

סביון סגל – מטפל הוליסטי רב תחומי וארומתרפיסט.

לאתר של סביון סגל, מטפל הוליסטי רב תחומי וארומתרפיסט
שלח אימייל לסביון סגל
 
 

כל הזכויות שמורות © לאתר אמנות התמיכה בלידה | תנאי שימוש | אינדקס לידה | הכנה ללידה | שיווק באינטרנט | צור קשר | הצהרת פרטיות