דף הבית מצאי דולה! מהי דולה פגוש את הדולות דולה וחדרי לידה דולה מלווה לאחר לידה מניעת חתך בלידה פורום

סוג'וק ותמיכה בזמן הריון לידה ולאחריה

אונורי סו-ג'וק ONNURI  SU JOK  בתמיכה בלידה / מאת *נילי גן-אור  ו*אירית לנדאו 

הלידה המגיעה לאחר תשעת חודשי ציפייה, היא אירוע המעמיד בפני היולדת אתגר פיסי ונפשי.

מהלך ההיריון, הלידה והתקופה שלאחר הלידה מלווים בבעיות ואתגרים אופייניים עימם מתמודדים היולדת ובן זוגה. בין הבעיות האופייניות ניתן למנות בעיות פיזיות כמו אי נוחות במערכת העיכול, צרבות, בחילות, טחורים, בעיות בשינה, ובעיות רגשיות  כמו פחד מהלא ידוע, דאגה, ושינויים במצב הרוח הנובעים מהפרת האיזון ההורמונאלי במיוחד בתקופה שלאחר הלידה.

 

לרפואה המשלימה כלים טובים לטיפול ברובד הפיזי והרגשי גם יחד. תרפיית האונורי סוג'וק היא שיטת טיפול ייחודית הכוללת בתוכה כלים מגוונים הן ברובד הנפשי והן ברובד הרגשי. לימוד השיטה מאפשר  ליולדת ובן זוגה לרכוש כלים פשוטים אך יעילים לטיפול עצמי כדי שיוכלו ליישם אותם במהלך ההיריון הלידה והתקופה שלאחר הלידה. 

 

תרפיית האונורי סו-ג'וק היא תפיסה הכוללת את הרובד הרוחני הפיזי והאנרגטי גם יחד, והניתנת ליישום הן ככלי טיפולי אפקטיבי והן ככלי להדרכה ולטיפול עצמי של היולדת ובן זוגה. 
תרפיה זו צברה תאוצה וניסיון קליני רב. נערכו מחקרים קליניים רבים המאשרים את אפקטיביות השיטה.

תרפיית הסו ג'וק (בתרגום מקוריאנית su –כף יד jok-כף רגל)  היא שיטת טיפול אשר פותחה בעשורים האחרונים  ע"י פרופ. פארק, מדען קוריאני, ומבוססת על טיפול בהשתקפות הגוף כולו בכף היד ובכף הרגל.  הסו-ג'וק הינה חלק מרפואת ה"אונורי" אשר בבסיסה עומדת התפיסה של הקניית כלים לריפוי העצמי.  

תרפיית הסוג'וק מתבצעת באמצעות איתור נקודת השתקפות הבעיה בכף היד או ברגל, וטיפול בנקודות אלו בטכניקות מגוונות: חימום, שימוש בזרעים ותבלינים מן המטבח הביתי, ריפוי בצבעים וקריסטלים, עיסוי, שימוש במגנטים עדינים, מדיטציה וריפוי בתנועה.  כמו-כן משלבת תרפיית הסוג'וק מדיטציית חיוך ודמיון מודרך.

באמצעים פשוטים אלה ניתן לסייע בבעיות אופייניות במהלך ההיריון והלידה: בחילות, צרבות, עצירות, טחורים, שיפור ההתמודדות עם כאב, הגמשת מפרקי האגן והגברת תנועתיות הרחם סמוך ללידה, ובלידה, בעיות בשד הנובעות מהנקה לאחר הלידה, טיפול ברובד המנטלי - שינויים במצבי רוח, חרדה ועוד.

   

יישום תרפיית הסוג'וק במהלך הלידה:

לידה יכולה להתחיל בכמה צורות  כשהרגילה שבהם היא צירים סדירים, שהופעתם הם תוצאה של הפרשת הורמון האוקסיטוצין, הורמון שמופרש מבלוטת ההיפופיזה.  

במקרים בהם הצירים פסקו או אינם אפקטיביים מספיק, או לחילופין כאשר ישנה ירידת מים ללא צירים אנו מחפשים דרכים טבעיות לעודד יצירת צירים דוגמת לחיצות על ההיפופיזה ברפלקסולוגיה, דיקור בנקודות מסוימות, שימוש בדמיון מודרך ועוד.

 

תרפיית הסו-ג'וק נותנת עוד כלים פשוטים ויעילים בהם ניתן להשתמש הן בבית והן בבית חולים, וקל מאד ללמד יולדת או את השותף שלה בלידה להשתמש בהם. במקרה של צירים לא אפקטיביים  ניתן להמריץ את פעילות ההיפופיזה על ידי הדבקת קריסטל אדום [רובי] במרכז כרית האגודל בכף היד או באמצעות לחיצה ועיסוי באזור זה.                          

                                                                   

במהלך הלידה, בהנחה שהיא מתפתחת באופן טבעי ובקצב המתאים, לא תמיד צריך לזרז את התהליך. חשוב  לרכך ולהגמיש את אזור האגן, לאפשר פתיחה פיזית ורגשית של המקום על מנת לאפשר את תהליך הלידה, לעזור לירידה טובה ונכונה של ראש התינוק ולעזור ליולדת להרפות ולשחרר בכל דרך שמתאימה לה.

 

סל הכלים של תומכת הלידה במקרים אלו הוא נרחב והשימוש בו מותאם לצרכי היולדת - עיסויים, עבודה עם שמנים, תנועתיות, עבודה במים, נשימות, ולפעמים רק נוכחות המלווה היא שעושה את ההבדל.

במקרים בהם יולדת לוקחת אפידורל ומתוך כך מרותקת למיטה, התנועתיות היא "הנפגעת" ביותר. מצב סטטי של היולדת  עלול להקשות על ירידה טובה של ראש התינוק  ולעכב עקב כך את בוא השלב השני. כדי לאפשר בכל זאת תנועתיות גם במצב שכיבה אנו דואגים שיולדת תשנה תנוחות, מטלטלים את האגן, מטפלים ברפלקסולוגיה באזורים הרלבנטיים, נקודות מניעות צ'י ועוד.

 

בתרפית הסו-ג'וק מצאתי כתומכת לידה כלים נוספים ויעילים ביותר לאותה מטרה. למרות שהיולדת נמצאת בשכיבה ואזור האגן פחות נגיש לעבודה תנועתית, כפות הידיים שלה משוחררות לעבודה הן עצמית והן עבור בן זוגה או תומכת הלידה. עיסוי כלפי מטה של השתקפות הרחם בין האמה לקמיצה מגביר את תנועתיות הרחם, מסייע לראש התינוק לרדת ומרפה את השרירים באזור. ניתן גם לצבוע את האזור בצבע ירוק או להשתמש בהדבקת זרעים. בנוסף ניתן לאתר את השתקפות מפרקי האגן בכף היד ולעסותם בתנועות סיבוביות על מנת להגמישם.

 

לידה, כידוע, אינה רק אירוע פיזי. אחת התחושות החזקות ביותר שיולדות מספרות אחרי לידה טראומטית מבחינתן , היא של חוסר אונים וניתוק מהלידה של עצמן. כתומכת לידה אני רואה כאחד התפקידים החשובים ביותר שלי לעזור ליולדת להיות נוכחת בלידה שלה ולהרגיש שהיא מנהלת אותה בדרכה שלה עם יכולת להסתגל לשינויים שמתרחשים במהלכה.כשיש כלים שיולדת יכולה להסתייע בהם בעצמה, או בעזרת בן זוגה האפקט הפסיכולוגי לא פחות משמעותי מהאפקט הפיזיולוגי. בתראפיית הסו-ג'וק מצאתי כלים כאלו גם לשימושי וגם לשימוש בני הזוג וגיליתי שהם עובדים.


טיפים ליישום תרפיית הסוג'וק בהריון ולידה  

 

לטיפול בעצירות, נעסה את השתקפות המעיים הגסים עם כיוון הפריסטלטיקה, ונדביק זרעים בהשתקפות המתאימה.(בסו ג'וק משתמשים גם בכוון זרימת האנרגיה שבזרעים, כך שניתן להשתמש בהם להגברת זרימה בכוון מסוים-במקרה זה תנועות המעי). ביד שמאל-עיסוי מכוון מפרק שורש אצבע הקמיצה לכוון הרווח שבין הקמיצה לאמה.

לטיפול נגד צרבות, נשתמש בעיסוי בתנועה יורדת מכרית האגודל ועד לשורש כף היד.

להגברת התנועתיות של הרחם כדי לעודד צירים, ניעזר בעיסוי כלפי מטה של השתקפות הרחם בין האמה לקמיצה. נצבע את אזור השתקפות הרחם בצבע ירוק, ונעסה את השתקפות האגן בכף היד. 

המרצת פעילות ההיפופיזה מתאפשרת ע"י הדבקת קריסטל אדום (רובי) באמצע כרית האגודל.

להגברת גמישות פרקי האגן - ניתן להשתמש בעיסוי בתנועות סיבוביות של מפרקי שורשי אצבעות האמה והקמיצה. אפשר לצבוע את האזור בצבע ירוק או להדביק עליו זרעים/קריסטלים בצבע ירוק כדי להגביר את אלמנט הרוח.

 

הדגמות ,פירוט, שימוש באמצעי עזר וטיפים נוספים ניתן יהיה לקבל בהשתלמות ייחודית בסוגו'ק לתמיכה בלידה שתתקיים כאמור בינואר הקרוב.   

*נילי גן-אור,  מרצה ומטפלת ברפואה סינית וסוג'וק, מנהלת מגמת סוגו'ק במכללת מדיסין. טל. 052-2591154 

*אירית לנדאו, מרצה ומטפלת ברפלקסולוגיה ופרחי באך, מנהלת מגמת רפלקסולוגיה במכללת מדיסין,תומכת לידה. טל. 052-3794033


כל הזכויות שמורות © לאתר אמנות התמיכה בלידה | תנאי שימוש | אינדקס לידה | הכנה ללידה | שיווק באינטרנט | צור קשר | הצהרת פרטיות