דף הבית מצאי דולה! מהי דולה פגוש את הדולות דולה וחדרי לידה דולה מלווה לאחר לידה מניעת חתך בלידה פורום

ללדת עם דולה - מדוע כדאי ללדת עם תומכת לידה?

מאת: תלמה העליון*

צילום הריון ולידה: קרן לגזיאל

צילום הריון ולידה: קרן לגזיאל

דולה או תומכת לידה היא מלווה מקצועית הנמצאת שם בשביל היולדת ובן זוגה 'לאורך כל הדרך': במשך ההריון, במהלך הלידה וגם אחריה. המושג 'דולה' לקוח מיוונית ומשמעותו: אישה שעוזרת לאישה אחרת. במהלך הלידה העזרה היא פיזית ונפשית ויכולה להתבטא בעיסוי, ליטוף, עידוד או הרגעה, הנחת רטיות חמות או קרות היכן שצריך ויצירת אוירה רגועה ואמפטית כלפי שני בני הזוג.

בעת הלידה הדולה מגיעה לחדר הלידה ונמצאת עם היולדת ובן-זוגה לאורך כל הלידה. היא משרה ביטחון ואוירה רגועה, ועוזרת ליולדת להתמודד עם כל ציר וציר בכל אחד בשלבי הלידה השונים מתחילת הלידה ועד לסיומה המוצלח. רוב תומכות הלידה באות מתחומי המגע ברפואה המשלימה. הן יודעות להקל על כאבי הצירים בנשימה ובהרפיה, בתנועה ובמגע, בעיסוי בשמנים מתאימים ולחיצות בנקודות מסויימות העוזרות גם לזרז את הלידה.

הדולה אינה מוסמכת לעשות שום החלטות או התערבויות רפואיות, אולם היא בעלת הכשרה וידע של תהליך הלידה הטבעי ושל ההתערבויות הרפואיות שיכולות להידרש מידי פעם, כך שביכלתה להסבירן לבני הזוג במקרי הצורך ובכך להפיג מתחים, חששות ופחדים שבאופן טבעי קיימים. רגשות אלה, של פחד, מתח או חרדה - אם לא ינוטרלו- עלולים "לתקוע" את הלידה ובמקרים קיצונים של חרדה אף להביא להפסקתה (1). לעומת זאת אם היולדת רגועה, גופה מפריש את ההורמונים היוצרים את הלידה ומובילים את התקדמותה בצורה הטבעית והנכונה שהיא גם הטובה ביותר עבור היולדת וגם עבור התינוק (2).

מחקרים רבים נעשו לגבי השפעת השימוש בתמיכה של דולה על תוצאות הלידה. מהם עולה שתמיכה של דולה עשויה: (3)

• לקצר לידה ראשונה בממוצע של שעתיים

• להקטין את הסיכוי לניתוח קיסרי ב- 50%

• להפחית את הצורך בתרופות לשיכוך כאבים

• לעזור לבן הזוג לקחת חלק פעיל בתהליך בבטחון

• להגדיל את ההצלחה בהנקה

במשך אלפי שנים, מראשית האנושות, הנשים ילדו באופן טבעי כשהן קשובות לגופן וסומכות עליו ועל חכמתו, שידע להדריך אותן במהלך הלידה. כדולה, השאיפה שלי היא לעזור לאישה להכיר ביכולותיה האדירות, להתחבר אל הגוף שלה,להקשיב לו, לסמוך עלי ולדעת בבטחון שהיא יכולה להכיל את כאבי הצירים, היא יכולה להשתמש בכוחה כדי לעזור לגופה לדחוף את התינוק החוצה, היא יכולה ללדת. הרי גוף האישה נבנה במיוחד לעבודה זו (באנגלית: (Labor. וכשהאישה מאמינה ביכלתה – היא אכן "עושה את זה" (1) בעת חרדה הגוף עשוי להגיב בהפרשת קטקולמינים, שהם הורמונים המפסיקים את צירי הלידה ואת פתיחת צואר הרחם. הטבע צייד את בעלי החיים (והאדם בכללם) במנגנון הישרדותי זה המאפשר להם להפסיק את הלידה ולברוח בעת סכנה. (2) הורמון האוקסיטוצין הוא ההורמון הגורם לכווץ הרחם וליצירת הלידה. הוא גם הורמון ההרגעה. כשאדם רגוע רמות האוקסיטוצין בגוף שלו עולות. אחרי הלידה האוקסיטוצין עוזר לכווץ בחזרה את רחמה של האישה וכן, ביחד עם ה"פרולקטין" הוא עוזר ביצירת החלב וזרימתו התקינה. בנוסף לפיטוצין הגוף מפריש בזמן הלידה גם פרוסטגלנדינים, המרככים את צואר הרחם, ואנדורפינים, שהם משככי כאבים טבעיים. (3) ראה בספר “Mothering The Mother” של צוות החוקרים שכתבו גם את הספר “Parent-Infant Bonding” Marshall H. Klaus, M.D. John H. Kennell, M.D. Phyllis H. Klaus, M.Ed, C.S.W.

לאתר של תלמה העליון - דולה, מטפלת בשיאצו ורייקי מדריכת עיסוי תינוקות
09-7746458 052-2311376
שלח אימייל לתלמה העליון


כל הזכויות שמורות © לאתר אמנות התמיכה בלידה | תנאי שימוש | אינדקס לידה | הכנה ללידה | שיווק באינטרנט | צור קשר | הצהרת פרטיות