דף הבית מצאי דולה! מהי דולה פגוש את הדולות דולה וחדרי לידה דולה מלווה לאחר לידה מניעת חתך בלידה פורום

דולה ותמיכה בלידה - שאלות נפוצות במיוחד

צילום הריון ולידה: קרן לגזיאל

מאת: רותי קרני הורוביץ וסיון אופירי

צילום: קרן לגזיאל

מהי דולה?

דולה היא תומכת לידה, אשת מקצוע אשר למדה באחד המוסדות המורשים ומוסמכת בליווי נשים או זוגות בהריון, בלידה ובהורות הראשונית. הדולה מלווה את בני הזוג מרגע ההתקשרות איתה ועד כ 3 חודשים אחרי הלידה. מסייעת ליולדת ולבן זוגה להשיג חווית לידה העונה ככל האפשר על ציפיותיהם, לידה שיוכלו לתאר בדיעבד כחוויה חיובית. בנוסף, ישנה דולה פוסטפארטום, התומכת בנשים לאחר הלידה בלבד.

מדוע כדאי ללדת עם דולה?

ממחקרים עולה כי נשים שילדו עם דולה, לידותיהן היו קצרות יותר, השתמשו פחות במשככי כאבים תרופתיים, פחות נזקקו לניתוחים קיסריים, לידות מכשירניות והתערבויות רפואיות. הן חשו פחות חרדה בזמן הצירים, האמינו שהתמודדו כהלכה עם תהליך הלידה וחשבו שלצירים הייתה השפעה מעצימה על רגשותיהן כנשים. הן היו מחוברות יותר לתינקותיהן, הניקו יותר ותינוקותיהן היו בריאים יותר. מחקרים מוכיחים כי נשים שנעזרו בדולה סבלו פחות מדכאון אחרי לידה, חרדה והערכה עצמית נמוכה. הן חשו שהן מתמודדות היטב עם המעבר להורות ודיווחו על שביעות רצון ואפילו שיפור ביחסים הזוגיים.

האם ליווי של דולה מתאים רק לאישה שמבקשת ללדת בלידה טבעית?

לא. גם אישה שהחליטה להעזר באפידורל במהלך הלידה, יכולה לצאת נשכרת מליווי של דולה. יתכן שתצטרך לחכות זמן רב עד למתן האפידורל. בזמן זה היולדת ובן זוגה זקוקים לתמיכה פיזית ונפשית. השימוש במשככי כאבים אינו מפחית את חשיבות התמיכה שמעניקה הדולה. ההפך הוא הנכון, לאחר מתן משככי כאבים, האישה תהיה מרותקת למיטה ותזדקק לסיוע של הדולה כדי ליצור תנאים אופטימאליים ללידה.

מהו תפקיד הדולה בלידה?

הדולה מגיעה לבית היולדת או לבית החולים מרגע שהתבקשה, ולא תעזוב את בני הזוג עד לאחר הלידה. הדולה מסייעת ליולדת ולבן הזוג שלה להתמודד עם הצירים, באמצעות שינויי תנוחות, נשימות, הרפייה, דימיון מודרך, תמיכה רגשית, עיסויים, שיאצו, רפלקסולוגיה וכו'. היא מדריכה את בן הזוג כיצד לתמוך ביולדת בכל שלבי הלידה, או מחליפה אותו כשהוא נזקק למנוחה, הדולה מסייעת לזוג בקבלת החלטות בחדר לידה, מסבירה להם אם נדרש את הטרמינולוגיה הרפואית, ומסייעת גם בתקשורת עם הצוות. הדולה מציעה פתרונות לא רפואיים למצבים שיכולים להתעורר במהלך לידה כמו עיכוב בפתיחה, התמודדות עם צירים, עדוד היולדת וכו'.

באילו כלים משתמשת הדולה?

ארגז הכלים של הדולה הוא מגוון וכולל 'פטנטים' מהרפואה המשלימה מתחומי המגע, התנועה והטיפול האלטרנטיבי ומנסיונה האישי של הדולה. דולות רבות הן גם מטפלות ברפואה משלימה אך דולות שאינן באות מרקע זה הוסמכו לטיפול ספציפי בנשים בשעת הלידה בכלים מהרפואה המשלימה כגון שיאצו, הרפיה, רפלקסולוגיה, עיסויים , דימיון מודרך, שמנים אתרים וכו'. בנוסף דואגת הדולה ליצור בחדר הלידה תנאים נעימים יותר באמצעים פשוטים של ריכוך התאורה, השמעת מוזיקה, שימוש בנרות ושמנים אתרים וכו'.

מהי הכשרתה של הדולה?

דולה מוסמכת הוכשרה בלימודים הכוללים חלקים עיונים כגון אנטומיה ופיזיולוגיה של ההריון והלידה, מעקב הריון והריון בסיכון, לידת בית חולים ולידות בית, פרקים נבחרים מהרפואה המשלימה, הכנה רוחנית ותמיכה רגשית במשפחה המתהווה, פעילות גופנית (יוגה, שיטת פאולה וכו') הנקה, משכב לידה ועוד. בנוסף, הלימודים כוללים התנסות מעשית של ליווי יולדות בהתנדבות וכן השתתפות בעבודה מעשית בחדרי לידה.

האם ליווי של דולה יכול להחליף ליווי של בן הזוג?

כן ולא. כן אם מדובר ביולדת חד הורית או בזוג שהחליטו שבן הזוג לא ישתתף בלידה. לא - אם מדובר בבני זוג שמעוניינים שניהם לקחת חלק פעיל בלידה. הדולה תדריך את הבעל כיצד לעזור ולתמוך ביולדת, תחליף אותו אם יזדקק למנוחה, תאפשר לו תמיכה נפשית ביולדת בשעה שהדולה תעסוק בתמיכה גופנית ותסביר בזמן אמיתי את המתרחש בחדר הלידה.

האם יש צורך בקורס הכנה ללידה גם עבור מי שמחליטים ללדת עם דולה?

בוודאי. קורס טוב להכנה ללידה ייתן לכם מידע נרחב ומגוון ביותר על ההריון, הלידה וראשית ההורות, ועל אפשרויות הבחירת שלכם בתוך התהליכים הללו. על מנת לדעת באיזו לידה אתם בוחרים ואיזה טיפול אתם מבקשים ליולדת ולתינוק, עליכם להכיר את כל האופציות העומדות לרשותכם וזכויותיכם כאידבידואלים וכהורים לעתיד. הדולה לא תבחר במקומכם, אך היא תוכל לסייע לכם לקבל החלטות מתוך הידע שצברתם.

במה שונה עבודת הדולה מעבודת מיילדת?

בשל מחסור בתקנים, מיילדת אחת מופקדת לעיתים על 2 או 3 יולדות במשמרת. מצב זה מביא לכך שזוגות רבים מוצאים את עצמם לגמרי לבד בשעות הקשות של הצירים. המציאות במדינת ישראל כיום לא מאפשרת למיילדות להעניק את התמיכה שיולדת ובן זוגה זקוקים וראויים לה במהלך הלידה. העבודתה של המיילדת מתמקדת בבדיקות וגינאליות, מדידת חום, בדיקת המוניטור, חיבור לעירוי וכו'. בלידות רבות מסתכם תפקידה ב'לתפוס את התינוק' To catch the baby וב'סגירת הלידה' – שקילת התינוק, ניתוק חבל הטבור, ניקויו והלבשתו, ובטיפול בסיום הלידה מצד האם (בדיקת שיליה, עצמת דמום, כיווץ הרחם, ניקוי וכד'). לעומת זאת, עבודת הדולה, כוללת ליווי רציף ותמיכה פיזית ורגשית ביולדת ובבן הזוג שלה במהלך כל שלבי הלידה, בכל האמצעים העומדים לרשותה ושפורטו לעיל. עם זאת חשוב לציים כי בניגוד למיילדת, שהנה אחות מוסמכת שהתמחתה במיילדות, הרי שהדולה אינה מוסמכת להגיש טיפול רפואי. היא אינה מורשית לקבל לידיה את היילוד, או לגעת בפתח הנרתיק של האשה. כמו-כן היא אינה יכולה לקבל החלטות רפואיות או להתערב בהחלטות כאלו.

מה ההבדל בין מיילדת פרטית ובין דולה?

שירות של מיילדת פרטית ניתן לשכור בשני בתי חולים בלבד בתל השומר ובלניאדו. בתל השומר לא ניתן לדעת מראש מי תהייה המיילדת, המיילדת שנמצאת בכוננות באותו היום תלווה את היולדת במהלך הלידה. בלניאדו ניתן לבחור את המיילדת מתוך רשימה מצומצמת של מיילדות בית החולים. ההבדלים העיקרים בין הדולה והמיילדת טמונים בהכרות המוקדמת של בני הזוג עם הדולה, באפשרות שהדולה תגיע לבית היולדת טרם צאתה לבית החולים ובליווי שהדולה מעניקה לזוגות גם לאחר הלידה. דולה מלווה אותך לאורך כל צירי הפתיחה, וגם במהלך הלידה. מיילדת פרטית תקרא לחדר לידה רק כאשר היולדת נחשבת כבר בלידה פעילה. במקרים מסוימים היא תוחלף במיילדת אחרת ברגע שתסתיים משמרת של 8 שעות.

האם יש הבדל בין דולה של בי"ח ובין דולה פרטית?

בהחלט. הדולה הפרטית, שהוסמכה למקצוע זה במסגרות המוכרות, הוכשרה ללוות את היולדת גם במהלך ההריון ובתקופה הראשונה אחרי הלידה. דולה כזו נפגשת עם בני הזוג במהלך ההריון, ומלווה אותם גם בלידה ולאחריה. ההיכרות המקדימה יוצרת קשר אמיץ, רצוף ובעל מחויבות רגשית גבוהה. בניגוד אליה, דולה של בית חולים, נפגשת לראשונה עם הזוג בצירים, והליווי מסתיים עם תום הלידה. עם זאת במקרים רבים יוצא שדווקא דולת ביה"ח שעימה נפגשים ובה מעוניינים אכן מגיעה ללידה, מה שמעלה מאד את רמת שביעות הרצון של היולדת ובן הזוג שלה. בנוסף, הדולה של ביה"ח היא כאמור, במקרים רבים, מיילדת מוסמכת כך שהיא גם פנויה לתמוך ביולדת ברציפות מהצירים עד הלידה, וגם לקבל את הלידה בעצמה.

האם הדולה תוכל להכנס איתי לכל חדר לידה שאבחר?

לא. לצערנו, ישנם בתי"ח המתנגדים באופן נחרץ להכנסת דולות לחדרי הלידה, יש כאלו המעלימים עין, ויש המאשרים בתנאים מסוימים. המדיניות בנושא משתנה מעת לעת אך נכון לזמן כתיבת שורות אלו, ניתן ללדת עם דולות בביה"ח זיו בצפת, בפוריה בטבריה, בלניאדו בנתניה, במאיר כפ"ס, בוולפסון, במעייני הישועה, בשיבא עם דולה שלהם בכל בתיה"ח הירושלמיים, בסורוקה, באסף הרופא וביוספטל. האגוזים הקשים ביותר לפיצוח, כלומר בתיה"ח הנחשבים קשוחים ביותר ואינם מאפשרים כניסת דולות כרגע הם בילינסון וליס. מאחר שה'הרשאות' וה'חרמות' משתנים חדשות לבקרים יש לוודא באופן עצמאי את מצב העניינים הרלוונטי בכל רגע.

מה כולל שירות שגרתי של דולה?

2 פגישות לפני הלידה: פגישת היכרות ופגישת עבודה, ליווי במהלך כל הלידה, וביקור בית לאחר הלידה. כ"כ זמינות טלפונית לשאלות והתייעצויות מרגע ההתקשרות

מה יקרה אם אחרי הפגישה הראשונה אנו מגלים שהדולה איננה מתאימה עבורנו?

הפגישה הראשונה היא פגישת היכרות לשני הצדדים, היא פגישה ללא מחויבות ובדר"כ דולות לא נוהגות לגבות עליה שכר. בפגישה זו עליכם לבדוק האם הדולה מתאימה לצרכיכם, האם אתם חושבים שתוכלו לסמוך עליה, ובעיקר האם יש כימיה ביניכם. באותה מידה, זכות הסרוב נשמרת גם עבור הדולה.

כמה עולים שירותי דולה?

התעריפים משתנים בין הדולות (מתלמדת, מנוסה, ותיקה ועתירת מוניטין, דולה שהיא מיילדת וכו') ותלויים בסוגי העסקה (ליווי לידה בלבד, לידה + הכנה, ליווי לידה + ביקור אחרי לידה וכו'). עקרונית מדובר על סכומים בסדר גודל של 700 ועד 4500 ₪). ההבדל נובע גם משונות גיאוגרפית. בירושלים למשל גובות רו הדולות בערך 1300 ש"ח ובתל אביב כ 2000 ש"ח.

מתי רצוי להתקשר עם דולה?

מאחר שלא ניתן לתכנן בוודאות מתי תלדי, כדאי להתקשר עם דולה מהשבוע ה30 להריון.

איך אוכל למצוא דולה?

את יכולה למצוא את הדולה שלך לפי המלצה שהגיעה אליך מפה לאוזן, מפרסומת במאגרי מידע או בקטלוגים הכוללים רשימות של נותני שירותים העוסקים בתחום הלידה ההריון וההורות, או פשוט להכנס ל'רשימת הדולות' באתר. כדאי לך לקרוא את המאמר 'איך לבחור דולה', ולבקר גם ב'אתרי הדולות'.


סיון אופירי היא מדריכת הכנה ללידה, תומכת לידה – דולה, ומרכזת קורס דולות במרכז הישראלי לחינוך ללידה. כ"כ מנחה קבוצות לאמהות ותינוקות לאחר לידה
טלפון 5820810-054
לאתר של סיון אופירי
שלחו אימייל לסיון אופירי

רותי קרני הורוביץ היא מדריכה להכנה ללידה, ליוגה בהריון, ומחברת הספר והתקליטור 'אמנות הלידה'. כ"כ הקימה ומנהלת את אתר 'אמנות הלידה' המוביל בישראל מאז שנת 2000 בנושאים שמסביב ללידה, ממקימות תנועת 'נשים קוראות ללדת' למען חופש הבחירה בלידה בישראל.
שלח אימייל לרותי קרני הורוביץ


כל הזכויות שמורות © לאתר אמנות התמיכה בלידה | תנאי שימוש | אינדקס לידה | הכנה ללידה | שיווק באינטרנט | צור קשר | הצהרת פרטיות