דף הבית מצאי דולה! מהי דולה פגוש את הדולות דולה וחדרי לידה דולה מלווה לאחר לידה מניעת חתך בלידה פורום

 

הדולה ועקרון הרצף - מבראשית ועד לעידן המודרני

מאת: סיון אופירי*

בצילום: סיון אופירי

"אל האישה אמר הרבה ארבה עצבונך והרונך בעצב תלדי בנים" (בראשית ג', ט"ז)

רבים מאמינים כי העונש שניתן לחווה "בעצב תלדי בנים" מתייחס לחבלי הלידה, לצירים הקשים וליציאת התינוק אל אוויר העולם. מהנסיון האישי שלי וליווי של נשים רבות בתקופת ההריון, הלידה ואחרי הלידה, נולד בי הרעיון כי לא לכך התכוונה התורה....

דולה אמנם נחשב מקצוע חדש אך מאז ומתמיד נשים הזדקקו לנשים אחרות בשעת לידתן ובתקופה של אחרי הלידה.חיפוש במקורות שלנו מגלה כי מקדמת דנא דולות עבדו בצוותא עם מיילדות, הן אמנ ם לא נקראו "דולות", אך נשים תמיד ילדו בחברת נשים.

"ויאמר מלך מצרים למילדות העבריות אשר שם האחת שפרה ושם השניה פועה.

(שמות א', ט"ו). מדרשי השם מספרים כי שפרה הוא כינוי ליוכבד כי תפקידה היה לשפר (לנקות וליפות את הוולד). ואילו פועה היא מרים (בתה) שהייתה נופעת יין בתינוק – נופחת בחוטמו יין כדי להחיותו.

יש מי שכתב כי היו שני סוגים של מיילדות, האחת שטיפלה ביולדת והשני ה שטיפלה ביילוד (אולי דולה?)

לאחר הלידה היולדת הייתה פורשת אל "האהל האדום" וזוכה לטיפול מסור של נשות הקהילה אשר היו דואגות לכל מחסורה ומסייעות בטיפול בתינוק.

מהי דולה?

דולה ביוונית היא אישה שעוזרת לאישה. ביוון העתיקה הדולות היו השפחות של נשות האצולה. הן שירתו את הנשים הגבירות והכירו אותן הכרות קרובה ואינטימית מתוקף תפקידן. לכן, היה אך טבעי כי בשעות הלידה הדולה תשהה במחיצה הגבירה ותמשיך את רצף התמיכה שהעניקה לה עד עתה.

מערך התמיכה הנשית באישה בלידתה כלל גם את הנשים הקרובות ליולדת, אמה, חברותיה, מיילדות, נשיםחכמות אחרות ובנות משפחתה. במשך אלפי שנים נשים ילדו כשהן מוקפות בנשים אשר ליוו, תמכו, חיבקו ונוכחו בהתהוות האישה לאם. בטוחות בחכמה הנשית הן יצאו יחד למסע אל ההורות מתוך תחושה של שיתוף ואהבה.

כך היה נהוג ברוב החברות השבטיות, הגברים לא הורשו להשתתף בלידה ולא לקחו חלק ברגע האינטימי של הולדת צאצאם.

המסורת הזאת נשמרת עד היום בחברות מסורתיות. נשים יולדות בבית מוקפות בשכנותיהן ובנשים הקרובות להן, כך למשל בתימן. נשות תימן נוהגות להכנס לביתה של היולדת ולהוות עבורה מקור תמיכה נפשית ופיזית. נשות המאיה יולדות לצד חברותיהן וממשיכות את השגרה היומית. "מיילדת מבנות המאיה מסתייעת בעוזרות שמעסות את בטנה, את גבה ואת רגליה של היולדת"..(ג'קסון, חכמת חווה, עמ' 49).

בתרבויות מסוימות נהוג עד היום לדאוג לכל צרכי האישה גם לאחר הלידה, להכין מזון, לטפל בביתה, בילדיה הגדולים (אם ישנם) וכמובן בתינוק.

העידן המודרני: הגבר וחדר הלידה, האשה והחלוקים הלבנים

העידן המודרני על כל פניו המופלאים יצר שינויים מהותיים בתרבות האנושית ובתפיסת ההריון והלידה כהליך שנדרשת בו התערבות רפואית. מצד אחד, אנחנו אסירי תודה על כל פלאי הטכנולוגיה שמאפשרים לנו ללדת יותר תינוקות בריאים לאמהות בריאות. מצד שני, המעבר לבתי החולים הציב את היולדת בעמדה נחותה אל מול אנשי "החלוקים הלבנים" והפקיע ממנה במקרים רבים את זכויותיה, יכולותיה, ואת אמונתה בגופה. מרגע שהלידה הפכה להיות הליך רפואי, בניגוד להליך טבעי ובריא, ניטלו מהיולדת תעצומות הנפש שנלוו לתהליך והוחלפו בסיפורים מעוררי פלצות.

הידע שהיה טבוע בנו הנשים לאורך הדורות התמסמס והתכסה באמצעות חיבור למכשירים שתפקידם לספר לנו כיצד אנחנו והתינוק מרגישים. נשים הושכבו על גבן והצוות הרפואי לקח את כל האחריות על הלידה. נשים רבות לא תופסות את עצמן כיולדות אלא כמי שמיילדים אותן.

עד לפני שנים לא רבות, נשים צעירות מצאו את עצמן לגמרי לבד (ללא בן זוג וללא תמיכה) מתמודדות עם כאבי הצירים.... חסרות אונים ומפוחדות אל מול התהליך שאמור להיות הטבעי, הבריא והמופלא ביותר שחוו אי פעם.

לפני כ20 שנה, בזכות פועלה של וונדי בלומפילד, מי שהקימה את " המרכז הישראלי לחינוך ללידה" והראשונה שהכשירה בישראל מדריכות הכנה ללידה ואח"כ גם דולות, הותר לגברים להכנס לחדר הלידה.

היום רוב הגברים נוכחים בחדר הלידה, לוקחים חלק פעיל במהלכה ותומכים בבנות זוגן. לנוכחות בן הזוג השפעה מכרעת על תהליך הלידה והתמודדות היולדת, אך בתוך ה"כאוס" של חדר הלידה אנחנו נוטים לשכוח כי גם הבעל זקוק לתמיכה.

גברים רבים חשים חוסר אונים אל מול המראה של אהובתם הכואבת, אל מול המכשירים המצפצפים, אל מול הריחות השונים, המראות, השפה הרפואית, התפקידים שמצפים שהם ימלאו...

מצופה מגברים שיכנסו אל חדר הלידה כאילו היה זה הסלון הביתי שלהם, באופן טבעי וללא חששות. שיתפקדו כמגן, השומר, התומך, המבין, המכיל והכל יכול!!!

תפקיד הדולה בעידן המודרני

תפקיד הדולה השתנה עם השנים וכיום היא אשת מקצוע מוסמכת שקיבלה הכשרה מאחד המוסדות המורשים. היא בקיאה בכל הנושאים הרלוונטיים להריון, ללידה ולראשית ההורות. מתפקידה להתעדכן בכל השינויים שחלים בתחום.

הדולה מלווה את המשפחה המתהווה (את שני בני הזוג) מרגע ההתקשרות בינה ובינם בתקופת ההריון, תומכת בהם לכל אורך הלידה ועד כשלושה חודשים אחרי הלידה. היא מייעצת, מדריכה, מסייעת, מלווה ותומכת של שני בני הזוג מבחינה פיזית ורגשית ומהווה עבורם צומת מידע חשוב בתקופה זו.

היחסים הנרקמים בין הדולה ובני הזוג מושתתים על אמון, הבנה והכרה בחשיבות חווית הלידה עבורם.

עבודת הדולה במהלך "שנת הלידה" נוצרה כתחליף לתמיכה שהיולדת קיבלה בעבר מהקהילה, מקרובות משפחתה או חברותיה.

תפקיד הדולה לפני הלידה

כיום המודעות לאפשרות "ללדת אחרת" הולכת וגוברת ורוב הזוגות מבקשים להתכונן לחוויה האינטימית ביותר שיחוו. תהליך ההכנה ללידה מתחיל לעתים עוד לפני הכניסה להריון. בעידן האינטרנט זוגות רבים מוצפים במידע, מתעדכנים במאמרים, קוראים ספרים, כותבים בפורומים, אך חסרים את המגע האישי והרציף עם אשת מקצוע שתכיר, תבין, תייעץ ותתמוך בהם ולא רק באמצעות האי מייל... מתוך המחסור והבלבול עולה חשיבותה של תמיכת הדולה עוד בתקופת ההריון והיא מלווה את בני הזוג בכל ההתלבטויות טרם הלידה.

רוב הדולות נפגשות עם הזוגות לפחות כשתי פגישות לפני הלידה. הפגישה הראשונה היא פגישת הכרות, במהלכה הדולה לומדת להכיר את רצונותיהם, השקפותיהם ואמונתם של בני הזוג לגבי הלידה. היא מתוודעת לציפיות של בני הזוג מעצמם, מהלידה וממנה כדולה. עוזרת בבחירת מקום הלידה,מסבירה בפירוט מהם תפקידיה, באלו אמצעים היא תומכת ביולדת וכיצד היא משלבת את בן הזוג. ההכרות הראשונית עם הדולה ותיאום הציפיות חיוניים לתחושת הבטחון של בני הזוג ולליווי רציף ומקיף של הדולה .

הפגישה השנייה היא בדר"כ פגישת עבודה (מעשית). הדולה חוזרת עם בני הזוג על עיקרי הנושאים שנלמדו בקורס ההכנה ללידה. היא ממליצה כיצד להתכונן ללידה מבחינה גופנית ונפשית ומסבירה את הנהלים והפרוצדורות בחדר הלידה. במהלך פגישה זו, כותבים בני הזוג בעזרת הדולה את תוכנית הלידה שלהם, מכינים את כל הציוד הנדרש ללידה ומתרגלים נשימות, תנועה, מגע, הרפיה ודימיון מודרך.

דולות אשר מוסמכות כמטפלות בשיטות אלטרנטיביות (כגון שיאצו, רפלקסולוגיה, עיסוי וכו') לעתים מטפלות ביולדות עוד במהלך ההריון. היולדת לומדת להכיר את המגע של הדולה ושיטות עבודתה כהכנה לעבודתן המשותפת בלידה. בתקופה כל כך רגישה ובעיקר כשמדובר בלידה ראשונה, מוצאים עצמם בני הזוג מתלבטים, חוששים, שואלים ומתבלבלים. ליווי של דולה לפני הלידה מהווה מענה לשאלות ותורם להפגת החששות והמתחים. במשך כל תקופת ההתקשרות בין הדולה ובני הזוג, היא תמיד זמינה לשאלות ולהתייעצויות בכל הקשור להריון, ללידה ולתקופה שאחרי הלידה.

תפקיד הדולה בלידה

הכנו הכל... התכוננו... והנה הלידה מתחילה...הדולה נקראת אל בית היולדת (או בית החולים) ותחושת המתח המלווה בדר"כ זוגות במהלך לידה (ביחוד בלידה ראשונה) מתחלפת בתחושה של שותפות והתרגשות. במהלך הלידה הדולה מלווה את שני בני הזוג מרגע הופעת הסימנים המעידים על לידה. היא מסבירה את מהלכי הלידה, קצב ההתקדמות ותחושות האישה. היא תומכת ביולדת במהלך הצירים ומנחה אותה כיצד לקדם את הלידה. היא משתדלת לתאם ציפיות בין בני הזוג ובין הצוות הרפואי. היא משתדלת לשמור על הפרטיות והאינטימיות של בני הזוג ולהיות רגישה לצרכים המשתנים ורצונותיהם. הדולה תומכת גם בבן הזוג ומדריכה אותו במתן תמיכה פיזית ונפשית ליולדת. היא מציעה פתרונות שאינם רפואיים למצבים שמתעוררים בלידה באמצעות מגע, תנועה, דימיון מודרך, שיאצו, רפלקסולוגיה, צמחים, שינויי תנוחה והקשבה לגוף. הדולה תומכת בכל החלטה של בני הזוג, משתדלת לנסוך בהם תחושת בטחון ולסייע להם ליצור חווית לידה חיובית.

תחושת הבטחון נובעת מההכרות המוקדמת של בני הזוג עם הדולה, מהעובדה שהם סומכים על שיקול הדעת שלה, בוטחים בנאמנות והמסירות שהפגינה כלפיהם עוד בתקופת ההריון. הם יודעים שהדולה לא תעזוב אותם (גם כשתתחלף משמרת), היא תהיה שם עבורם בכל מצב.

מדוע כדאי ללדת עם דולה?

מלבד ההכרות המוקדמת, הרגשת השותפות והתמיכה הרציפה, ממחקרים עולה כי נשים שילדו עם דולה, לידותיהן היו קצרות יותר, השתמשו פחות במשככי כאבים תרופתיים, נזקקו פחות לניתוחים קיסריים, לידות מכשירניות והתערבויות רפואיות. הן חשו פחות חרדה בזמן הצירים, האמינו שהתמודדו כהלכה עם תהליך הלידה וחשבו שלצירים הייתה השפעה מעצימה על רגשותיהן כנשים.

הן היו מחוברות יותר לתינוקותיהן, הניקו יותר ותינוקותיהן היו בריאים יותר. מחקרים מוכיחים כי נשים שנעזרו בדולה סבלו פחות מדכאון אחרי לידה, חרדה והערכה עצמית נמוכה. הן חשו שהן מתמודדות היטב עם המעבר להורות ודיווחו על שביעות רצון ואפילו שיפור ביחסים הזוגיים.

לכן, גם אישה שהחליטה להעזר באפידורל במהלך הלידה, יכולה לצאת נשכרת מליווי של דולה. יתכן שתצטרך לחכות זמן רב עד למתן האפידורל. בזמן זה היולדת ובן זוגה זקוקים לתמיכה פיזית ונפשית. השימוש במשככי כאבים אינו מפחית את חשיבות התמיכה שמעניקה הדולה. ההפך הוא הנכון, לאחר מתן משככי כאבים, האישה תהיה מרותקת למיטה ותזדקק לסיוע של הדולה כדי ליצור תנאים אופטימאליים ללידה.

חשיבות הליווי לאחר הלידה

ילדנו....ומה עכשיו?... אחרי הלידה הבעל בדר"כ עסוק בטלפונים לסבתות ולדודות... או מלווה את התינוק לתינוקיה, ללא ליווי צמוד של הדולה, ברוב המקרים היולדת הייתה נשארת לבד...תפקיד הדולה לא מסתיים מרגע יציאת התינוק, הדולה עוזרת לאישה בהנקה הראשונה, מוודאת שהיא מרגישה טוב ומחכה עד שתעבור למחלקת יולדות.

נשים אחרי לידה בדר"כ משוחררות מבית החולים כ 48 שעות לאחר הלידה. המומות עדיין מעצם הלידה, כואבות, מדממות, מוצפות בהורמונים ובחלב הן נאלצות לחזור לביתן... לבד...

התפיסה החברתית הרווחת היא שנשים אחרי לידה מסוגלות לטפל בעצמן, בבית ובתינוקן ללא עזרה וכך מצופה מהן. בעולם (המערבי) שבו רוב הנשים לא טיפלו בתינוק בין יומו מעולם (עד שילדו את שלהן), בעולם שבו לא הכינו את הנשים לשינוי הגדול שמתרחש עם הולדת תינוק, רבות מוצאות את עצמן חסרות אונים ואבודות.

אחרי שההתרגשות שוככת וכל אחד חוזר אל חייו, הבעל חוזר לעבודה כמפרנס יחידי, הסבתא נאלצת לעזוב אחרי שבוע או מקסימום שבועיים, החברים וקרובי המשפחה ממשיכים בחייהם, נותרת האמא הטרייה לבד עם השאלות, התהיות, הפחדים, העייפות והחששות... מוצאת את עצמה מדברת "תינוקית" רוב היום או מדברת לעצמה...בין 4 קירות....מול חלון... מתמודדת עם ההכרות וההסתגלות לאדם חדש ללא תמיכה מספקת...

החכמה הנשית שאבדה עם השנים והבדידות של אחרי הלידה נותנים את אותותיהם בחברה המערבית ונשים רבות מדווחות על תחושות קשות, רגשות אשם, דכדוך ודכאון אחרי לידה. בעידן שבו התמיכה המשפחתית והקהילתית כמעט נעלמה ורובנו חיים כתא גרעיני מצומצם, נותרות הנשים לבד עם תחושותיהן... מבולבלות...

"אל האישה אמר הרבה ארבה והרונך בעצב תלדי בנים" (בראשית ג', ט"ז)

בעידן המודרני לקללה שניתנה לחווה משמעות שונה לחלוטין. העצב שנתקללה בו חווה נובע מהבדידות בתהליך הלידה ומהעובדה שרוב הנשים נותרות ללא תמיכה משמעותית באחת התקופות הרגישות ביותר בחייהן. ליולדת שבחרה להתמך בדולה מצפה חוויה שונה.

ליווי אחרי לידה

הליווי של הדולה במהלך ההריון ובכל הלידה חשוב מאין כמותו אך לדעתי הכרחי וקריטי גם בתקופה של אחרי הלידה. ישנה חשיבות עליונה להמשך התמיכה ברצף של המשפחה המתהווה. הדולה שליוותה את בני הזוג בכל התקופה של טרם היותם הורים, ובכל שלבי הלידה, זוכה לאמון ולהערכה ומהווה בר סמכא גם בכל הקשור לטיפול הראשוני בתינוק ובאם.

לאחר שיחרור היולדת מבית החולים, הדולה תגיע לביקור בית ותעזור בהכנת הקן המשפחתי, תתן עיצות וטיפים, תסייע באמבטיה ראשונה ובטיפול הראשוני בתינוק. היא תדאג שהמקרר יהיה מלא, שהכביסה תקופל ושכל הצרכים הפיזיים ונפשיים של האם יסופקו במידת האפשר.

לידה ראשונה היא לעתים שעת משבר לזוגות רבים, במהלך התקופה הראשונה אחרי הלידה, תמיכה של דולה מרככת את הכניסה להורות . הדולה מלווה את היולדת ובן זוגה בתמיכה נפשית, בהקשבה ומהווה עבורם צומת מידע, מקום בטוח שאפשר לפנות אליו בבקשת עזרה, בשאלה, כמקור נחמה, מקום ללא ביקורת ועם המון אהבה ונתינה.

תמיכה רציפה של דולה בשלב כל כך קריטי בחיי בני זוג איננה פינוק, היא הכרח אם החברה שלנו מעוניינת באמהות בריאות, תינוקות שמחים ואבות מאושרים. Marshall H. Klaus ביטא את חשיבות עקרון הרצף בתמיכה של הדולה בכותרת של ספרו Mothering The Mother" "

כל אישה באשר היא זקוקה וזכאית לדמות אמהית, מחבקת ועוטפת שתנחה, תייעץ, תקבל ותכיל אותה באהבה ללא תנאי בתקופה רגישה ומתמשכת של ההריון,הלידה ואחרי הלידה. תמיכת הדולה ב"שנת הלידה " מכינה את האישה לקראת הלידה, נוסכת בה בטחון ומעצימה אותה בלידה. המשך התמיכה לאחר הלידה מרככת את העצב והקשיים, שוברת את קשר השתיקה ומהווה תיקון למארה.
* סיון אופירי היא מדריכת הכנה ללידה, ,תומכת לידה – דולה, ומרכזת קורס דולות במרכז הישראלי לחינוך ללידה כ"כ מנחה קבוצות לאמהות ותינוקות לאחר לידה
טלפון 5820810-054

לאתר של סיון אופירי
שלחו אימייל לסיון אופירי

כל הזכויות שמורות © לאתר אמנות התמיכה בלידה | תנאי שימוש | אינדקס לידה | הכנה ללידה | שיווק באינטרנט | צור קשר | הצהרת פרטיות